2018-10-19 85 瀏覽
上次同母親大人去過尖沙咀嘅《莆田》,覺得食質素唔錯, 價錢合理, 所以今日去開馬鞍山, 我又想再試佢嘅《紅菇》, 因為營養價值非常之高,又有滋補養顏保身之功效, 所以食多幾次都唔怕啦! 必食推介有《紅菇燜豆皮》&《百秒黃花魚》, 當然其他食物都好好食, 真係不愧為米之蓮餐廳食府。1) 今次我哋叫咗《紅菇燜豆皮 $188》。 材料有主角嘅《紅菇》、 豆腐、 豆皮同蝦干等等。 味道十分清新,帶有香濃嘅豆腐香味,加上蝦干帶出鮮甜惹味, 味覺好夾。 見一見紅菇嘅真身先, 真係紅色的, 平時真係好少見呀! 2)《百秒黃花魚 $69》, 味道鮮甜, 很有魚味,肉質嫩滑, 仲要無魚腥,我就連湯底都飲晒, 要我用一個字去形容這道菜就是「鮮」。 總結一吓先:食物質素好好,環境唔錯,價錢合理, 餐廳位置方便,鐵路沿線!

見一見紅菇嘅真身先, 真係紅色的, 平時真係好少見呀!

總結一吓先: