2025-01-24
哦吧OPPA & POCHA (元朗)📍元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下74-76號舖今日同朋友👫飯聚,特登book咗哦吧OPPA & POCHA,入到去已經感受到店內嘅韓國🇰🇷氣氛。店員都係韓國人,佢哋講韓文為主。雖然未必個個識講廣東話,但都好友善🤝聽得明廣東話,禮貌地招待我哋,令人一入嚟就覺得好舒服☺️。餐廳嘅裝潢充滿韓國🇰🇷風情,令我哋對點既美食充滿期待😍睇完餐牌,我哋決定點幾款招牌菜,準備好大快朵頭🤤1.濟洲五花肉(150g) $180呢款黑毛豬肉🐖真係好正,肉同脂肪的比例簡直岩岩好,咬落去肉質鮮嫩🥩,脂肪嘅香氣恰到好處,完全唔會油膩👍🏻搭配上店家提供嘅粗鹽,每一口都讓人感受到肉嘅鮮味,令人一試無法抗拒🫦2.辣泡菜湯飯 $108湯底濃郁,辣味適中🌶️對於鍾意辣嘅我來講,簡直係一絕!泡菜嘅酸爽同湯飯嘅香氣相互交融🍛每一口都暖心又暖胃❣️米飯吸收咗湯汁,粒粒分明,彈牙可口,真係一啖接一啖,非常之開胃好食😋3.鮑魚石鍋雜錦飯 $108呢道菜嘅擺盤視覺效果都好吸引開胃🥗石鍋嘅熱度保持住食材嘅鮮美🤟鮑魚肉質滑嫩,搭配各種韓式時蔬,口感豐富多樣🍲最特別係石鍋底部,米飯微微焦脆🍚搭配佢哋提供既醬汁同
📍元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下74-76號舖
1.濟洲五花肉(150g) $180
2.辣泡菜湯飯 $108
3.鮑魚石鍋雜錦飯 $108
呢道菜嘅擺盤視覺效果都好吸引開胃🥗石鍋嘅熱度保持住食材嘅鮮美🤟鮑魚肉質滑嫩,搭配各種韓式時蔬,口感豐富多樣🍲最特別係石鍋底部,米飯微微焦脆🍚搭配佢哋提供既醬汁同麻油🧂味道超級好,令人意猶未盡,想再食多一碗👍🏻
4.牛肋條(150g) $270
呢款肉品嘅質量真係無得輸🐮牛肋條的油脂慢慢融化,肉質嫩滑🥩每一口都充滿了濃郁的牛肉香氣😻搭配粗鹽,味道層次分明,肉汁完全令人陶醉,食到停唔到口👅
5.桃味馬格里酒(500ml)$68
呢款酒清新又帶有淡淡嘅桃香🍑口感輕盈,對比之前嘅重口味美食,呢杯酒🍸簡直係一個絕佳嘅解膩選擇😋飲落去感覺好舒服,配合肉類美食,簡直係完美搭配🧑🏻🍳
店長都好好傾,我哋幫佢like左佢哋社交平台,仲送左哈密瓜俾我哋食🍈❣️
今晚喺哦吧OPPA & POCHA嘅晚餐體驗真係好滿意❗️無論係店員嘅熱情服務🤵♀️定係每一道菜嘅美味🤤都令我哋嘅聚餐變得難忘👍🏻如果你都想搵個地方同朋友一齊享受美食,絕對可以考慮嚟OPPA & POCHA!我相信你一定會愛上呢度😍😍下次再嚟,我一定會再點濟洲五花肉🥩真係太好食啦😋