2019-10-06
日期:7月7日人數:3人有時係週末,我會同朋友喺香港大學打羽毛球。打完羽毛球之後,會去附近嘅餐廳食晚飯。呢晚去咗西環寶翠園附近嘅德記食潮州嘢。呢間餐廳都有唔少捧場客,好多都有訂位,所以好似我哋呢啲walk in嘅客人,就要等一陣。題外話,喺等位期間我哋幫襯左門口嘅阿婆,買咗砵仔糕。個人覺得個砵仔糕有啲太粉同埋太軟,唔夠煙韌。等左大概20分鐘,我哋終於可以入去。因為我哋都比較肚餓,都點左唔少菜式。包括有胡椒豬肚湯、鵝肉拼鵝翼、煎蠔餅、清蒸帶子、同埋炒通菜。胡椒豬肚湯不愧為餐廳嘅招牌菜之一,本身湯好有胡椒味,豬肚亦都夠腍,配埋鹹菜,飲起身非常療癒,打完波飲非常正。身為潮州菜館,滷水鵝肉拼鵝翼都做得非常入味,回味無窮。蠔餅份量非常大,蠔仔本身亦都好新鮮。帶子本身好新鮮,配合蒜蓉粉絲同埋豉油,非常鮮美。炒通菜就正常水準。餐廳裝修係比較舊式粵菜館裝修,地方不大,座位有少少迫。由於係週末晚上關係,食客非常多,環境有少少嘈,但都可以接受。環境算乾淨衛生,服務好到位,價錢好合理。
人數:3人