2020-05-19
今天晚上同朋友放工遲左,又肚餓,又係深宵時份,平時咁夜都係食開打冷舖,而今次我地就去食串燒,黎到長沙灣近元州邨對出既串燒舖“真味坊”今晚都有好多人,不過去到時,甘岩就有位,係坐低前店員都會同我地講聲“今晚好多人,所以食物有機會要等半個鐘”,其實我覺得都ok,咁多戈都預左要等,而且佢又會問聲我地等唔等,我覺得係街邊舖黎講,服務算唔錯。點餐方面:自己劃,揀岩想食既野寫上數量。揀好喇就可以揀埋底部個三隻醬汁,分別係蜜糖,沙嗲醬,以及麻辣,除此之外亦有分大中少微辣,適合唔好口味既大家,由於唔知佢既辣度係點,所以我同朋友就揀點左微辣,試下辣度先(同時亦揀左麻辣),唔知串燒落麻辣醬係點既呢。食物方面:個人感覺串燒都燒得好入味,而辣度又對我地黎講岩岩好,唔會話好辣,反而我覺得微辣係最好,因為唔會只食到個辣味掩蓋左本身串燒果種味,值得一讚個炸牛丸,我覺得真係好香口,咬落去個口感係好爽,唔會係果d炸定放係到勁耐,又或者炸好耐引致得個硬字個種,係真係好爽口,再加埋麻辣醬,簡直係無得頂,令我同朋友都爭住黎食炸牛丸。另外都讚得一提就係個燒茄子會上蒜蓉去燒,而佢唔會話太咸,味道係拿捏得岩岩好,外邊少少脆,而內邊
點餐方面:
自己劃,揀岩想食既野寫上數量。
食物方面:
另外都讚得一提就係個燒茄子
會上蒜蓉去燒,而佢唔會話太咸,味道係拿捏得岩岩好,外邊少少脆,而內邊就軟身,外脆內軟。
今次我地除左叫串燒外,亦有叫魚肉湯同撈麵。
撈麵撈得夠均,唔會係靠求撈幾下,正
魚肉湯對比串燒就比較遜色一點,魚肉感覺粉多過肉,食落去無咁彈牙,口感好粉。
整體黎講,係星期六晚上01:00左右,人多係再所難免,不過店員都有預先提示客人要等很久,從這點來說,我覺得係喜出望外,有以客人意願為優先考慮。而食物方面,對本人黎說串燒係燒得入味,有辣味之餘,亦有返食物原有既味道,咁多客係真係有原因的。
而衛生方面,因為其實係街邊檔,就好似d大排檔咁樣,你接受到就ok,接受唔到既話,我諗你連坐低都唔會。不過我就完全接受到,又或者我朋友好鐘意食燒茄子,佢已經約定我下次再去食燒茄子下次就等我試下其他醬汁先。
Ps:炸榴槤 我都覺得真心唔錯,大家不妨一試