2019-01-05 43 瀏覽
生性多疑,見前面一班人古古怪怪,梗係要去八下,原來係一間有自助售票機嘅日式拉麵店。喺香港,都係一次見到有呢款自助售票機,旁邊仲有個大牌,推介期間限定的松葉蟹味噌拉麵,又幾啱我何車喎,一於買飛入去試下。入去坐低,原來麵店都差不多full house。將張飛交俾店員,店員就交俾廚師去整拉麵,而佢就拎洗汽水俾我哋。一枝係富士山可樂,另一枝係赤富士汽水。兩枝都好夠氣,飲落成個人都 gur 晒,好爽! 味道方面,兩枝都差不多,只是赤富士汽水多了一重提子汁味。裡面有木魚片,好香;又有筍絲,好爽脆。叉燒係半肥瘦,食落爽滑。流心蛋做得好有水準。揀咗食曲麵,質地較一般的直麵更有口感。跟咗成個松葉蟹蓋,裡面仲有好多 mixed蟹肉蟹膏,好甘香美味。仲有鮮甜的蟹肉。因為兩碗麵都好好食,所以好快就食完。不知不覺間,麵店已經full house。望出外邊,原來仲有幾個人在等位中。見係咁,我哋都飲埋枝汽水,離座,發下善心,關愛下其他人。

[魚介拉麵]
裡面有木魚片,好香;又有筍絲,好爽脆。

叉燒係半肥瘦,食落爽滑。

流心蛋做得好有水準。

揀咗食曲麵,質地較一般的直麵更有口感。

[松葉蟹味噌拉麵]

仲有鮮甜的蟹肉。

午餐