2022-09-10
銅鑼灣新開的日本料理,以山林為主題,由山洞般的門面、牆上的掛飾、餐具等都精心設計以配合山的主題,日式和風的感覺很重,一入去會有種恬靜平和的舒適感。特別喜歡桌上的餐具,筷子托和豉油碟是山的形狀,而且是湖水綠的顏色成件事已經好加分🥰餐廳晚市有六款以雞、黑豚、和牛、海之幸、魚和蟹為主的 Omakase,價錢由$688起。而午市的Omakase 餐牌則是由不同食材組合,主食主打釜飯、壽司等,價錢由$368起。是晚就品嘗了【蟹Omakase】以日本北海道直送的特選毛蟹、松葉蟹、鱈場蟹、花咲蟹等烹調的蟹料理🦀蟹Omakase $1388 🦀✨毛蟹柚子啫喱一大堆毛蟹蟹肉😚鮮甜無比,配上柚子啫喱,清新開胃😍✨雲丹明太子白海老🦐明太子混合在虎山蝦白蝦當中,連同雪鱘魚子醬、海膽一齊食,賣相精緻,味道亦有層次感,係幸福的感覺🥰✨蟹出汁湯底是昆布湯,加入蓮藕粉和松葉蟹肉,蟹肉的份量都很多,飲落好清甜😍✨季節刺身三點上菜時有仙氣的效果,有帶子、深海池魚、牡丹蝦,由淡味到濃味,十分新鮮😋✨釀上海蟹蓋🦀是我最喜歡的一道菜,大閘蟹蟹蓋中釀左甘筍、洋蔥、冬菇、魚膠、忌廉、蟹肉,味道豐富😍面頭炸得香脆,再用松葉蟹肉整成芡
蟹Omakase $1388 🦀
✨毛蟹柚子啫喱
一大堆毛蟹蟹肉😚鮮甜無比,配上柚子啫喱,清新開胃😍
✨雲丹明太子白海老🦐
✨蟹出汁
✨季節刺身三點
✨釀上海蟹蓋🦀
是我最喜歡的一道菜,大閘蟹蟹蓋中釀左甘筍、洋蔥、冬菇、魚膠、忌廉、蟹肉,味道豐富😍面頭炸得香脆,再用松葉蟹肉整成芡汁,十分美味。
✨季節雪葩
接着吃一球紅桑子雪葩,酸甜開胃,亦可清一清味蕾以解上半段的膩,不過老實說吃到此刻也不覺半點膩😚
✨烧鱈場蟹伴雲丹鱘魚子
上枱的器皿也相當特別,一打開蓋,煙燻的香氣湧出來,師傅用日本禾稈草煙燻,是比較傳統古老的方法。鱈場蟹燒到大約七至八成熟,剛剛好可以保留蟹的水份😋
✨特濃蟹粉拌稻庭烏冬
師傅講笑呢個係膽固醇麵😆這個時間剛好是大閘蟹的當做季節,一碟特濃大閘蟹蟹膏,用蠟燭熱住上枱,粗粒的是雌蟹蟹膏,幼身的是公蟹的,倒落稻庭烏冬再撈勻,有啲似食撈麵,濃郁的蟹膏香味,食落淡淡滋味🥰
✨香印提子雪糕拿破崙
餐廳幾乎所有嘢都係自家製,就連甜品都不例外。食過幾次咖啡最尾都係布甸、雪糕等,是次的拿破崙到時心機菜。清甜的香印提子伴隨Sake啫喱,香脆的拿破崙,夾住酸甜的益力多雪糕,相當特別亦有層次感,相當滿足🥰