2008-12-24 22 瀏覽
呢間大牌檔喺同區出晒名,因為唔係咁就腳所以都唔會成日嚟,今晚咁啱同屋企人經過,又未食晚飯,當然唔會過門而不入啦!入到去見佢而家興任食打邊爐,啲材料仲係自助添,好鬼吸引! 不過同行有老人家,又有細路仔,而且我呢個禮拜又打過邊爐又燒過嘢食,所以都係揀咗食小菜,冇咁熱氣,叫咗: 滷水拼盤:呢個拼盤款式幾多,有鵝件、鵝掌翼、腎、千層峰、生腸、紅腸、大腸、墨魚、滷蛋,不過美中不足嘅係個拼盤冇滷水豆腐同花生墊底!滷水鵝件冇誠意,得一片肥肉連皮,唔比好過啦;鵝掌翼同腎滷得好稔,亦好入味;千層峰最好食, 其他嘅就不過不失啦! 生炒骨:味道甜甜酸酸、肉同骨嘅比例都可以,炸漿亦唔會太厚,入面嘅肉仲保持到有肉汁,唔會炸到乾晒,都幾好味! 琵琶豆腐:賣相唔錯,雖然好明顯睇到佢啲鯪魚肉並冇用湯羹蒸熟先再炸,但係都力求整齊!呢度嘅琵琶豆腐好食在佢個炸漿有啲雞蛋,除咗令佢嘅外表多咗一層金黃色之餘,亦為食味加添一份蛋香,個豆腐內裡仲要比一般食店軟綿,真係幾正!伴碟墊底嘅菜心亦夠綠夠脆夠甜,呢樣嘢就真係誠意十足嘞! 避風塘釀雞翼:釀雞翼係用雞中翼去骨連雞翼尖釀入蝦膠做饀料,先走油後再用大量紅椒加炸蒜再翻鑊。可能真係好

其他嘅就不過不失啦!

避風塘釀雞翼:釀雞翼係用雞中翼去骨連雞翼尖釀入蝦膠做饀料,先走油後再用大量紅椒加炸蒜再翻鑊。可能真係好多人客啦,雞翼上枱時已經唔係好熱好脆,不過食落都幾惹味又夠香口;
蝦膠味道唔係太鮮但就幾彈牙,食完個嘴有啲發脹,要飲多啖可樂沖吓先可以繼續!

蒜茸炒豆苗:炒得啱啱好,菜仲好鮮嫩,蒜茸味唔太濃,唔會搶晒菜嘅味道!

黃金四色炒飯:賣相一流,顏色鮮艷,有南瓜,青豆,栗米,仲有櫻花蝦合成四色,啲料粒粒都切得超細粒,師傅嘅刀功唔錯!
不過啲飯就真係差咗啲嘞,有啲爛又有啲稔,一定唔係隔夜飯!好彩都炒得夠乾身,又唔係太多油咁都加番啲分嘅!

細支裝汽水十蚊三支,抵!我哋飲咗半打!

呢度嘅環境都好似一般大牌檔咁唔係咁企理,地下有水又有啲污糟,招呼都係因為人手唔夠,要有啲耐性等吓,笑容就冇乜架啦,因為埋枱放低啲菜,佢都急急腳要做其他嘢,不過始終都係大牌檔夠鑊氣,啲嘢食真係幾正,下次再嚟試吓佢個自助打邊爐先!

(1) 門面 (2) 任食打邊爐 (3) 環境 (4) 菜牌
(1-3) 滷水拼盤:千層峰最好食 (4) 生炒骨
(1-2) 琵琶豆腐:蛋味濃 (3-4) 避風塘釀雞翼:惹味
(1-2) 黃金四色炒飯 (3) 蒜茸炒豆苗 (4) 成枱餸
(1-3) 滷水拼盤:千層峰最好食 (4) 生炒骨
  • 琵琶豆腐