2022-09-26
姑奶「生日飯」之拾下拾下篇終於可以黎到【家嫂】試下佢個雞煲同海鮮,黎到唔洗等位,因為一早book台,早一日confrim booking,職員提醒我地記得做快測,因為我地8個人,我地7點黎到已經好多人,職員招呼完我地坐底,就上小食比我地,呢到食野要跟住次序,先小食→刺身→雞煲→海鮮→極上和牛/豚肉卷→火鍋料我地叫咗幾款小食︰1. 清酒花甲︰花甲肉質幾爽,上湯清甜,2. 紅糖糍粑︰紅糖糍粑比想像中好食,叫咗2次,3. 胡麻茄瓜︰職員話係青茄子,加入少少芝麻醬作調味,口惑不錯,4. 松露蝦多士︰熱騰騰脆卜卜,最欣賞松露配沙律醬,食完小食,職員上刺身,刺身算幾新鮮,賣相不錯,食完刺身,職員上雞煲,雞煲有分唔同辣度,我地叫咗唔辣,因為有小朋友一齊食,雞可以無限添,我地叫咗兩round,之後就食海鮮,火鍋湯底有好多款,不過職員講完一大輪,我地都唔記得,最後我地叫咗花膠野菌湯底,海解都有好多款,有飽魚,大蝦,蜆,生蠔,桂花蚌,青口,蟶子,蟹海鮮樣樣都好新鮮,蟶子同桂花蚌好爽口(order咗3次),生蠔新鮮唔腥,飽魚算幾大隻,極上和牛/豚肉卷,和牛好有牛味,豚肉卷正常發揮,火鍋料有,炸魚皮,三色肉丸
我地叫咗幾款小食︰
1. 清酒花甲︰花甲肉質幾爽,上湯清甜,
2. 紅糖糍粑︰紅糖糍粑比想像中好食,叫咗2次,
4. 松露蝦多士︰熱騰騰脆卜卜,最欣賞松露配沙律醬,
食完小食,職員上刺身,刺身算幾新鮮,賣相不錯,
雞可以無限添,我地叫咗兩round,
極上和牛/豚肉卷,和牛好有牛味,豚肉卷正常發揮,
火鍋料有,炸魚皮,三色肉丸,腐竹(黃豆,黑豆),原來腐竹有黑色,我第一次見,也令我開眼界,應該係用黑豆造,
鮮蝦餃,韭菜餃,鮮時蔬,炸魚皮,米線,
實在太多野食,好到好飽飽,整體都好好,特別係海鮮,全部都十分新鮮,
不過如果同行有小朋友就留意(我女女四歲),由於要跟住次序食,所以小朋友頭幾樣野(次序)係無咩食,
小食,刺身都唔太岩小朋友食,雞煲可以食肉,但小朋友唔太飽肚,
問咗2次職員可唔可以比住個烏冬先小朋友食先,佢地都話要跟次序食,
最後要問經理先可以拎到個烏冬比女女醫肚,雖然我明白要跟次序食,但同行有小朋友,
我覺得呢個位可以改進一下,不過職員回應都係有禮貌既,
下次再食呢類型餐廳,自己要留意下先得。