2022-08-15
朋友超級鍾意姆明。咁岩比佢見到愉景灣酒店同姆明做緊活動。酒店房有姆明嘅裝飾。於是乎就同佢去左兩日愉景灣酒店🏨staycation🏖🏖晚餐我地選擇左係酒店入面食buffet。呢到嘅buffet時間由夜晚6點開始至到10點⏰⏰。酒店會定期推出唔同地方嘅菜式🍽🥣。而我地今次嘅撞正嘅主題係娘惹菜。娘惹菜包括左必備嘅海南雞🐥,而且仲有海南雞醬供應😍,參巴魷魚鬚🦑,星洲黑醬油炒蘿蔔糕,巴東牛肉🐮,新加坡🇸🇬式印度薄餅🍕,新加坡🇸🇬辣椒軟殻蟹🦀,咸魚薑米蒸爐魚🐟,蕉葉魚漿餅等。味道亦都有90%貼近,不禁令人懷念去星馬旅行嘅時光。凍盤方面包括有熟蝦🦐,法國麵包蟹🦀,鱈場蟹腳,刺身同壽司🍣等供應。海鮮🦞都好鮮甜,肉質都夠爽彈。麵包蟹🦀仲有勁多蟹膏😍沙律吧包括左Cold Cut,煙燻三文魚,芝士🧀同沙律供應🥗之外。亦有大量娘惹菜沙律🥗。涼拌蟲草花翡翠苗,我自己覺得呢個好特別。一定要試。烤豬頸肉🐷木瓜椰子🥥沙律🥗,娘惹酸菜,香蕉花蝦肉沙律,馬來春卷同涼拌青瓜木耳等。如果唔岩凍食嘅話,熟食方面選擇亦都唔少。粉麵檔🍜,有海鮮,魚蛋等選擇。雞絲炒飯🍛,瑤柱扒海鮮玉子豆腐蒸蛋,上海浸時蔬🥬,和牛面頗肉🐮,香煎魚柳🐟
凍盤方面包括有熟蝦🦐,法國麵包蟹🦀,鱈場蟹腳, 刺身同壽司🍣等供應。海鮮🦞都好鮮甜,肉質都夠爽彈。麵包蟹🦀仲有勁多蟹膏😍
如果唔岩凍食嘅話,熟食方面選擇亦都唔少。粉麵檔🍜,有海鮮,魚蛋等選擇。雞絲炒飯🍛,瑤柱扒海鮮玉子豆腐蒸蛋,上海浸時蔬🥬,和牛面頗肉🐮,香煎魚柳🐟,燒烤西冷牛肉,香蒜百里香烤羊腿🐑,新加坡風咖啡骨等選擇。
最後就到我最愛嘅甜品環節,呢到有大量MOVENPICK雪糕🍨🍨任食。蛋糕🍰,蘋果批🥧等令人心動。每一款都會令人想試一試。
整體餐廳環境好好。用餐區同拎食品嘅區域分得唔遠。而且仲可以望住個海嚟食🌉🌉。真係令人心情愉快,呢兩日真係過得好正。好有旅行嘅感覺。