2024-12-06
最近入咗去愉景灣酒店食咗個Sunday Brunch. 呢次應該喺我第一次入去愉景灣, 一處非常優悠•寧靜舒服嘅地方,有點置身外國環境一樣。 至於呢個Brunch食物選擇唔算特別多,但部份食物款色較特別,我每款試少少,都未完全試勻,都已經好飽。有幾款食物想試都真係食唔落。 凍海鮮,西式食物等,味道上會較中式食物出色。 至於用餐體驗,因為我安排的坐位是在室外,空氣非常好,用餐時望住個海, 可以咁講 這餐相信是我在香港食過嘅其中一個最chill 嘅自助餐。《凍海鮮》- 非常豐富,龍蝦/琵琶蝦/蟶子/蟹腳/帶子/ 貴妃蚌/蝦/鮑魚, 除了凍蝦外, 其他所有都好鮮好甜好食。 各款刺身 (吞拿魚 / 牡丹蝦/ 帶子/ 三文魚/ 油甘魚/ 黑鮪拖羅/八爪魚)一般正常水準。《魚子醬杯》《沙律 + Para Ham 》- 正常發揮熔岩芝士配生果《熱輋》- 炸蟹鉗/ 炸鯪魚球/ 咕嚕肉/ X0 炒班球/ 蠔皇鮑魚/ 叉燒/ 燒肉/ 乳豬 等 。中式食物水準一般 Encore 多round 海鮮 / 西瓜汁《佛跳牆 》 《即燒龍蝦》- 燒得好香《燒羊架》- 我最喜歡羊架燒到呢個狀態, 燒到剛mediu
《魚子醬杯》
《沙律 + Para Ham 》- 正常發揮
熔岩芝士配生果
Encore 多round 海鮮 / 西瓜汁
《佛跳牆 》
《即燒龍蝦》- 燒得好香
《燒羊架》- 我最喜歡羊架燒到呢個狀態, 燒到剛medium rare 最好味。 另外特別想俾個讃D生果
《甜品》- 水準唔算特別高, 但有幾種款式確是 幾特別, 幾值得試。
《松露蛋糕》- 呢款蛋糕真不是我杯茶。 未入口時我還以為是黑芝麻蛋糕, 但食到入口, 非常強烈松露味,而且蛋糕帶些鹹味, 感覺是有點怪。 跟我食過嘅松露蛋糕有點分別。