食物ok,性價比一般,但餐廳嘅營銷手法就有少少古惑。因為近美利酒店,上個月係紅棉包房搞咗場四十幾人嘅婚禮宴會,因為賓客主要都係年長嘅親戚,所以事前無訂任飲package(人頭$188)。由於當日比較忙,我遲咗30分鐘落到去,而賓客們都已經就座,去到嘅時候已經見到紅棉擺咗勁多jar果汁係房,啲waiters不停問d賓客需唔需要果汁,令到好多賓客誤會係免費嘅,所以好多都有要到。我當時以為經理誤會咗我地係任飲package,一問之下,原來係逐杯逐杯計緊(一杯橙汁未加一$68),最離譜係,有個小朋友杯嘢都未飲完又再斟比佢!然後好快賓客們唔知點解知道咗呢件事,好多人都無再繼續飲落去。埋單嘅時候,因為好趕時間,再加新婚嘅喜悅,即使覺得紅棉咁嘅銷售手法唔太討好,本來打算由佢。但事後好多親戚都好替我覺得唔抵,搞到大家都好唔開心,佢哋講咗句說話:如果紅棉當日攞d貴價酒出嚟咁樣問d賓客,斟完再逐杯計,後果會係點?唔係比唔起錢,亦都唔係話紅棉做得唔啱,只係紅棉嘅手法真係有d奸。當紅棉要咁樣銷售佢地嘅汽水果汁之前,好應該要事先通知我一聲,但當然紅棉無咁做,仲要明知我無買任飲package,刻意收起drink
食物ok,性價比一般,但餐廳嘅營銷手法就有少少古惑。

當紅棉要咁樣銷售佢地嘅汽水果汁之前,好應該要事先通知我一聲,但當然紅棉無咁做,仲要明知我無買任飲package,刻意收起drink menu, 趁我唔係到,係d賓客面前營造到d果汁係免費任飲咁,手法好黑心,好似係到屈錢咁,如果唔係當時唔小心比賓客們知道咗呢件事,從而佢地無再繼續叫嘢飲,後果真係不堪設想。

另一個伏位係,埋單嘅時候 無啦啦又要比多$1000醬油、前菜。
事前講過茶芥$28位,去到埋單嘅時候,茗茶$1204,無啦啦再入多近$1000醬油前菜,事後問返點解會有呢一千蚊醬油錢,佢話餐牌有寫(但勁細隻字寫係餐牌嘅最後一頁。)但重點係,點解問佢茶芥嘅時候,唔講埋呢d醬油、前菜收費,而淨係答我茶芥28蚊? 呢個伏位都值得分享比大家留意一下。
PS 茶芥意思係茶、醬、前菜嘅合稱。

仲有其他小插曲,甜品荷花酥問都無問過就變咗木瓜酥(但我唔鐘意食木瓜) ,不過呢個係小問題。

錢財事小,但食完呢餐飯,搞到有d親戚食完又覺得唔安樂、唔開心事大,食物幾好食都無用。
雖然呢個唔係一個完美嘅結局,但已經過咗去,唯有接受佢,始終可能好多新人會係美利酒店出門,再到呢到宴客,拎呢個經驗出嚟分享,唔係想大家認同,只係比大家做個參考,等大家可以事前,可以問得清楚d 先再作決定。