2017-05-18 68 瀏覽
今年媽媽生日和母親節只隔兩天,我們決定母親節那天出街食飯慶祝,生日那天就買個蛋糕吧!媽媽一向不好甜同cream,朋友介紹了這間小店,於是放工就去看看,原來這間店用嘅糖好特別,是來自日本的叫做希少糖,英文是rare sugar,從字面理解稀少糖當然是十分難求及獨特,稀少糖存在於自然界,並不是人工甜味劑回家再查看資料,發現原來稀少糖之所以在日本爆紅,是因為幾年前香川大學開始對稀少糖做研究,發現當中的D-阿洛酮糖(D-psicose)能抑制血糖和內臟脂肪囤積。研究指稀少糖能阻止葡萄糖的吸收令血糖不會上升,是糖尿病患者的佳音。和砂糖不同,希少糖是液態的,是從澱粉提煉而成,要經過長時間加熱才能取得液態糖,有砂糖 90% 的甜度,比代糖更美味,熱量仲近乎 0 ,仲可以阻止截葡萄糖吸收,抑制血糖水平咁吸引,就訂咗個7吋嘅普通海棉蛋糕,老闆仲好好,話幫我將外層嘅cream有咁薄做咁薄,Cream 嘅顏色同餅面嘅顏色仲比我自己選擇,我就選擇了紫色同不同種類嘅莓一個平實嘅蛋糕,和訂蛋糕時有小許出入,老闆話會比較高身,佢亦比相我看過,的確比平時的蛋糕高,勝在用料十足,不太甜,家人都很喜歡

2017-05-12
慶祝紀念