2009-03-20
19-3-2009未夠鐘開會, 先搵個地方食 lunch, 今次0黎到呢間舊到無輪的車仔麵店.要了油麵, 配豬大腸 + 齋 + 蘿白 (三(食送) $17)... 油麵淥得十分彈牙爽口, 正! 3 (食送)就以蘿白最好食, 無渣, 好甜, 不過好似甜得有點「人工」, 唔通浸過糖水的? 豬大腸咬落爽口, 味道就帶點「臊」, 加上中間唔少肥油, 我就受唔住了. 齋就 (原來) 唔係酸齋, 只係一團團發大了又無乜味道的麵筋, 質地十足索滿水份的海綿, 難食;「搭」的唐生菜就係苦的, 比齋更難食! 環境充滿「歷史痕跡」, 唔知經營0左幾耐? 友善的老闆娘一路煮麵一路同食客 (熟客?) 傾閒偈, 幾有人情味的一個地方.三(食送) 賣 $17 一碗, 算係咁吧, 難怪老闆娘話平日勁多學生幫襯.