星期日去咗西環海旁兜風,三月竟然都仲咁大風,真係嚇親呢。咁嘅天氣我哋散咗幾分鐘步後,都係決定早啲食飯好過🙈。我哋去咗幫襯「黨99」,皆因被佢型格嘅裝修吸引住。呢度作為一間酒吧餐廳,環境相當舒服,無過於嘈雜嘅音樂,亦冇烏煙瘴氣,適合一班人傾計飲下嘢,好放鬆👍。話明係酒吧,呢度當然提供各式各樣嘅飲品酒水🍻。而食物方面偏向係輕食類,例如日式串燒同炸物等,選擇都幾多嘅。價錢中等啦,唔算特別平或貴。食物即叫即整,但上菜速度都好快,時間控制得好好👏,有時食串燒要等勁耐真係無癮囉。睇個樣都知啲串燒燒得好靚,因為唔會乾爭爭。安格斯牛扒($138/100g),🥩牛扒係唯一一樣唔係串燒類嘅肉肉,淨係呢塊牛扒已經值得好評。首先,100g嘅牛扒份量比想像中多,可能關點樣切件事啦。斜切牛扒夠大件,食落好有好滿足。我哋要咗七成熟,所以肉身呈少少粉紅色。同時,安格斯牛扒牛味濃郁🐮,加上邊位帶少少肥膏,味道特別甘香,肉質亦夠軟嫩。日式牛扒整得好食,其實分分鐘仲好味過西式煎牛扒。呢件牛扒用上醬汁調味,將肉汁嘅精華帶咗出嚟,但又唔會蓋過牛肉本身,好鬼正啊😋,好想配白飯食。野菜天婦羅($58),呢碟天婦羅嘅味道同牛扒一樣驚
野菜天婦羅
野菜天婦羅($58),呢碟天婦羅嘅味道同牛扒一樣驚艷🍤。雜菜款式雖然只得三款,包括四件蕃薯片🍠、四件冬菇同兩件日式青椒仔,但天婦羅出色嘅地方在於個炸漿。炸衣又薄又脆,而且同蔬菜連成一體,唔會甩開各自食,輕輕沾少少鹽食已經無得輸。我認為三款之中冬菇最好食🍄。
雞翼($38)以及雞軟骨($26),🐔呢兩款雞嘅代表唔係唔好食,但就比較普通。🍗燒雞翼有少少乾身,味道亦不及港式燒烤整法惹味;🦴雞軟骨大大粒,好脆口,但串燒形式上就只得幾粒,唔太夠喉。本身我想要炸雞軟骨㗎,但可惜賣哂。
黑豚肉
黑豚肉($36),🐷豬腩肉幾時都係咁邪惡,齋睇佢啲脂肪層就知有幾多汁。豬腩燒得啱啱好,肉質唔柴之餘,肥肥位仲帶點微脆,配埋醬汁同芝麻食,完全係一種享受。
蘆筍($26)、日本青椒($22)以及牛舌($48),🍢前兩種蔬菜串燒就屬正常水平啦,面頭加咗木魚碎令佢哋變得無咁單調。牛舌都唔錯👅,厚薄適中,肉質亦唔韌,但略嫌偏貴少少。
明太子飯團
明太子飯團($42),食得日式串燒一定唔少得燒飯團🍙,小新話嘅!燒飯團嘅外皮要做到脆身得嚟唔硬,絕對唔容易,好考功夫。呢度嘅飯團過到第一關✅,而第二關就係個調味。好多時飯團都係喺外層塗上醬油就拎去燒,所以中間會無味,但呢個唔同,因為全個飯團都混入咗明太子粒,微辣鹹香滲透其中。
Moscow Mule
飲品方面,其實我哋對佢嘅Signature Cocktail🍸幾有興趣,但另外又有幾款指定Cocktails做緊Happy Hour買一送一優惠($99),好矛盾唔知點揀好。最終,我哋都係被優惠吸引,要咗Espresso MartiniMoscow Mule。☕️前者嘅咖啡同酒味比例調得恰到好處,唯獨係始終覺得咖啡唔太適合夜晚飲。🍋後者嗰杯就唔同,因為用上青檸同薑味汽水,味道變得清新易入口🌿。
According to 黨, Bash is a large party or gala event. The party will not be perfect without you. 你仲唔快啲嚟幫襯🎉?
總括嚟講,我完全無諗過酒吧嘅食物出品可以咁好食💯,比起大部份日式居酒屋還要高質,今晚簡直係開心大發現!如果你好大食或者係想嚟食正餐晚餐的話,就要有心理準備可能嗌多啲先夠飽。不過如果你嚟係想小酌一杯,再食少少嘢,你就無嚟錯地方,我仲會大大力推介添🌟!
2021-03-21
野菜天婦羅