2018-10-26 195 瀏覽
今日有外國朋友嚟咗香港旅遊 於是我哋就book更靚中菜館同佢食餐飯 揀咗呢海運大廈嘅呢間六公館 貪佢可以飽覽維港景色之餘仲係食中菜 夠曬特色 開咗壺水仙茶 香味十足 而且用上布袋做茶包 一啲茶葉都冇流入杯內 茶非常清澈 細心位勁加分龍眼蜜香煎金蠔 我哋四個人但原本送菜得三隻 可以加錢加一件 好人性化 金豪足足有三隻手指咁大隻 圓潤飽滿 蠔香十足 配上香甜嘅柚子蜜 可以中和返海鮮嘅鹹味鳶鴦蝦球 大蝦非常巨型 有兩款口味選擇 第一係黃金蝦球 蛋黃味唔算濃郁 但同海鮮味相映成趣 另一種係香炸蝦球再加上千島醬 酸酸甜甜味道豐富 小朋友都啱食龍井燻太爺雞 樣子似豉油雞 其實係煙燻雞 外皮同樣有醬油嘅味道 加上淡淡嘅煙薰味道 更加香口 上面加上炸過嘅龍井茶葉口感更加豐富 雞皮爽脆 肉質嫩滑多汁 好食樟茶鴨 香港餐廳少見嘅菜式 肉質乾身有啲似琵琶鴨 而且個皮脆卜卜 同時有額外嘅煙薰味道 酥炸香蝦醬骨 上菜時已經聞到香氣撲鼻嘅蝦醬味 豬肉醃得入味 而且一啲都唔油膩 加上外皮炸到酥脆 勁邪惡揚州炒飯形意粉 非常足料用上大蝦叉燒等去炒 飯形意粉非常大粒 比一般嘅米巨型 炒得夠乾身 連食意粉大嘅朋友 都唔覺

揚州炒飯形意粉 非常足料用上大蝦叉燒等去炒 飯形意粉非常大粒 比一般嘅米巨型 炒得夠乾身 連食意粉大嘅朋友 都唔覺得佢係意粉

腐竹慕思 用中式材料整西式甜品 夠曬有創意 慕斯口感細滑 腐竹味香濃 加上酥皮餅乾 口感更加豐富