2024-09-28 231 瀏覽
嗰日經過尖沙咀,發現一家餐廳大排長龍,就帶住好奇心去嗰邊睇一下餐單,原來係一家食Omakase嘅餐廳,反正我未食過Omakase,就決定喺呢度食晚餐。由於我一個人食,唔需要等好耐就可以入座。我點咗夏の海膽奢華體驗,食物種類繁多,每款都係真材實料,真心推介。 前菜有日本牡蠣同魚子醬一罐,牡蠣味道十分濃郁,鮮甜有勁,一食就上癮。魚子醬顆粒粒粒飽滿,食起嚟一啲都唔鹹唔腥,口感非常細膩,擁有豐富嘅層次感。 刺身有愛知縣白象拔蚌同北海道立貝配沖繩水雲,白象拔蚌嘅味道清甜脆,無需任何調味料,鮮味十足。北海道立貝清甜好滋味,肉身厚實,口感豐富,再食沖繩水雲以清洗口腔。 之後食咗燒物炭燒帆立貝海膽漢堡,非常神奇嘅漢堡,漢堡入面佈滿咗海膽,味道濃郁,口感細膩,散發住令人陶醉嘅香氣。之後飲咗松葉蟹雞湯配海膽,湯底味道清鮮透亮,雞鮮味十足,配上松葉蟹肉同海膽,成個口感層次更上一層樓。 之後仲有壽司同和牛海膽熱狗同岩手縣石垣貝壽司,A4和牛肉質鮮嫩多汁,石垣貝壽司相當鮮甜,非常爽口,作為結尾簡直完美無瑕。