2024-05-07 33 瀏覽
今日同男友紀念日,要食餐好既,幫襯左荃灣一間充滿泰國風格既泰北餐廳。2個人叫左好多野食,有炒金邊粉、青咖哩雞配蒜蓉包、椰汁蜆湯,並搭配了一杯鮮芒果沙冰和一份小丸子綠茶蕨餅紅豆蓉牛乳雪糕。喱家泰北餐廳充滿左泰國既傳統風格,從裝潢到擺設,處處可見泰國既元素。餐廳內佈置簡潔而典雅,令人感到舒適和放鬆。炒金邊粉係一道經典的泰國菜,粉條煮得剛好,口感彈牙,蝦夠爽口,配上新鮮既蔬菜同豐富既調味料,味道鮮美。青咖哩雞配蒜蓉包係一道搭配得天衣無縫既組合,咖哩香辣味道同蒜蓉包既酥脆口感真係好正。椰汁蜆湯係一道清爽既湯品,蜆肉鮮嫩多汁,搭配椰汁既香甜味道,好甜!菜品味道鮮明,食材新鮮度同烹飪既技巧都令人滿意。此外,我還點左一杯鮮芒果沙冰同一份小丸子綠茶蕨餅紅豆蓉牛乳雪糕作為甜點。鮮芒果沙冰清涼爽口,好岩夏天,丸子綠茶蕨餅紅豆蓉牛乳雪糕則是一道經典既泰國甜點,口感綿密順滑,綠茶同紅豆既搭配非常和諧,帶來了濃郁既味道同豐富既層次感。

菜品味道鮮明,食材新鮮度同烹飪既技巧都令人滿意。