2017-11-12 315 瀏覽
本人係潮洲人小時候跟爺爺返鄉下曾經在家鄉食過這道菜「菜茶」,昨日無意中在社交網 FB 見到觀塘開了間菜館,有得食既地方我實二話不說立即約老友一齊品嚐回味一下!地點不算難搵,不過就在斜坡上面一不留神就行過路口,店舖裝修簡潔地方較細。這碗家鄉特色就叫「菜茶」,我由細都大都不明白為何叫「茶」明明用豬肉湯底做,爸爸話以前鄉下窮大多都是用茶做湯底,現在人食得有要求故改用豬骨湯比較香甜,原來如此!菜茶材料有芹菜、椰菜、菠菜、魷魚乾、蝦米、芝麻、花生同炒米做成,配上有小辣胡椒豬骨湯,味道清甜可口 $48碗。這道家鄉小食叫 「小米」似迷你粉果,餡料是咸咸香香是肉碎,都幾得意!不過皮同餡比例各半,實在太厚了!這道 「一蚊雞」是店舖新開張噱頭,凡食滿$100就可加一蚊,又估不到這個「麻辣雞煲」令我喜出望外,好入味有鑊氣,竟然食到我兩食出滋味無窮

不過皮同餡比例各半,實在太厚了!

2017-11-10
5 分鐘 (堂食)
  • 麻辣雞煲