2020-11-22 146 瀏覽
今日lunch time 來到海港城覓食,碰巧來到寬巷子,被餐廳裝潢深深吸引著,從擺設到設計都帶點古典美,十分有格調。晚上餐廳主打火鍋,而午市除了提供火鍋同時都會提供一系列午市定食。最後選擇了店內招牌的牛魔王濃湯麵和紅燒崩沙腩濃湯麵。午市套餐還可以額外加鴨血豆腐湯或其他燉湯和飲品,性價比較高。牛魔王濃湯麵$198呢個牛魔王濃湯麵包含了大部分既配料,有牛坑腩,崩沙腩,牛肚,牛筋,牛腱等,一口氣品嚐曬,湯底很濃郁,吸取曬牛味,麵質偏向粗身,但很有質感,中式麵條本身浸得湯耐容易會糊,但今次呢款麵條好彈牙,而且唔會糊,十分滿意。紅燒崩沙腩濃湯麵$158另外一個午市定食點了紅燒崩沙腩濃湯麵,崩沙腩係我最鍾意既部位之一,徘徊在脂肪和肉的中間,十分「諗」身,而湯底夠濃郁,令人一試難忘。玫瑰高山清茶飲品方面我額外點了玫瑰高山清茶,本來呢個茶係熱飲,店員很好幫我加了冰,感覺很清新,而且帶點玫瑰馥郁香味,十分滿意。下次去海港城食午餐,十分建議到寬巷子嚐嚐看,性價比高午市定食。

牛魔王濃湯麵$198

紅燒崩沙腩濃湯麵$158