2024-04-22 2528 瀏覽
今日同朋友一行四人去咗佐敦的「新新酒樓」,我哋點咗一個適合四人的套餐。盡管今日係工作天,但令人驚訝嘅係,酒樓入面座無虛席。證明呢一間酒樓極深受區內及區外客歡迎👏,應該有讓人值得品嚐的特色之處。「鹽擦6頭南非鮑魚」鮑魚的口感很爽口,椒鹽和炸蒜的味道也很突出,非常惹味。另外酒樓處理鮑魚方面做得很好👍見到鮑魚邊擦洗得很乾净,表面也非常潔白,所以食得放心😋。「濃湯雞煲翅清甜鮮味」這個湯清甜又鮮味,濃湯中的裙翅也很足料,仲有半隻雞,雞肉唔會好嚡好韌,咬口都唔錯。「招牌燒鵝拼叉燒王」燒鵝入口有鹹香同埋滷水汁嘅味道,义燒肉質夠冧,一大片厚薄適中,有口感😋「翡翠炒花姿蝦仁」夠鑊氣,味道好👍蝦肉厚,花姿片爽滑,朋友話下次再嚟食一定要點選😋。「咕嚕黑豚肉」外脆內嫩,酸酸甜甜好開胃。「濃湯灼時菜」有住家菜的味道,夠翠綠。在餐牌上見到有「脆香蝦多士」好吸引,於是我哋另外加多一碟,果然不錯,香脆可口。

「咕嚕黑豚肉」外脆內嫩,酸酸甜甜好開胃。

「濃湯灼時菜」有住家菜的味道,夠翠綠。