2024-01-17 58 瀏覽
新蒲崗都係美食寶藏地帶 求其搵一間食都好似無被伏過咁😂 今次搵到一間係萬廸廣場嘅Cafe 用餐環境不大 但好在寧靜又舒適 入面仲有一個好大嘅月亮燈飾 我覺得好靚😂🔖蕃茄奶油汁雞肉燉意大利飯 HKD92呢個意大利飯係用orzo(米型麵),而唔係普通飯粒煮成,口感較煙韌彈牙。醬汁唔會好漏好膩,輕輕的奶油味配上微酸嘅蕃茄味,令味道比較清新容易入口,亦唔會太過濟。而雞胸肉香煎後,帶有煎肉的香味,再灑有香草,入口香味濃郁,有驚喜🔖經典煙肉卡邦尼扁意粉 HKD82呢個卡邦尼嘅醬汁唔似坊間的咁creamy同肥膩,反而是相對杰身,會黐住每一條意粉,較重蛋黃味,所以食落都唔會好漏 ,但味道同樣濃郁。意粉彈牙,煙肉香脆香口,整體幾好🔖Mocha HKD42Mocha表面的奶泡微甜,朱古力味唔算好出,但整體平衡幾好,飲落唔會太重朱古力味/太甜而影響咖啡風味。屬於飲落舒服同能夠品嘗到咖啡本身味道的mocha🔖Dirty HKD39舖頭可以畀客人揀咖啡豆,我就揀咗香味較重、aftertaste較多、微酸嘅咖啡豆。入口有輕微酸味,但整個咖啡香味較突出,亦殘留較耐係口腔。基於dirty嘅整法,令咖啡變化同層次較多,

🔖蕃茄奶油汁雞肉燉意大利飯 HKD92

🔖經典煙肉卡邦尼扁意粉 HKD82

🔖Mocha HKD42

🔖Dirty HKD39
舖頭可以畀客人揀咖啡豆,我就揀咗香味較重、aftertaste較多、微酸嘅咖啡豆。入口有輕微酸味,但整個咖啡香味較突出,亦殘留較耐係口腔。基於dirty嘅整法,令咖啡變化同層次較多,奶亦唔會搶走咖啡嘅香味