2024-05-24
我依D油尖旺人以為將軍澳咁遠未必有好嘢食,點知探朋友又有新發現。離將軍澳站幾分鐘路程的陳儀興,就算唔熟路都好容易去到。源A2出口識路嘅可以行上樓上商場經商場天橋過去,快啲啲。好似我咁少嚟將軍澳,行路面都係幾分鐘兩條馬路就到啦。店內裝修以潮式打冷文化為主題,店面都唔細,分二人枱,四人枱同圓形大枱,我哋訂位平日晚飯時間,已經座滿8成,就連下圖影相嘅大枱都係俾人預訂咗嘅,我見晏啲先到嘅人就未必有位啦。睇餐牌見佢有多款白鱔料理,蒸白鱔食得多,依一道椒鹽鱔球,減去咗食鱔嘅肥膩感,令佢嘅口感更加爽口彈牙,椒鹽加上炸蒜為香味加分,加上白鱔球冇骨啖啖肉簡直令人食唔停口。#白鱔 #補身#必食 去新地點食飯,我一定會周圍睇吓其他人食啲乜,見到每枱都有點的滷水拼盤,材料豐富,食落滷水味鹹香適中,特別係佢嘅墊底豆腐滑嫩無比👍🏻個滷水蛋非常入味,連呢啲配菜都咁精彩,佢中間嘅墨魚片、滷肉、大腸、生腸、紅腸等當然非一般啦#滷水拼盤 潮式鹹菜豬肚湯一直係我哋好鍾意嘅湯品,佢依個湯已經煲到鹹菜出晒味,豬肚腍得嚟仲有少少咬口,我哋多人食就點大鍋,點餐時知道原來小人食嘅話可以點大碗份量就夠二人食啦,好似係大約半價左右。上完
#必食
#滷水拼盤
上完湯就嚟咗個潮州炒飯,估唔到佢有咁多料,
炒得好乾身粒粒分明,大大碟性價比一流
同一時間好期待嘅啫啫
田雞煲就到啦,見佢除咗白線料理仲有一整頁嘅田雞料理,當然要試吓啦,個煲原來唔只有田雞肉,佢仲有好食嘅豬潤同埋甜厚嘅洋蔥
到最後終於出場嘅就係餐牌都仲未有侍應推介嘅雞蛋焗魚腸,依度菜我細個成日食,但係因為被料麻煩而家好少菜館有得食啦,等咗咁耐佢焗到個表皮香脆,蛋香味濃郁之外,魚腸仲佔據佢三份兒位置,食起嚟佢冇咁油,但係甘香味十足,感覺上好似更加健康
見到其他枱食佢嘅海鮮料理同埋魚飯都好吸引,下次一定會再嚟