2019-06-01
星期日晚去到依間韓燒店,發現係唔少韓國人既集中地,店員有啲都唔識講廣東話,要用英文溝通,感覺比其他韓燒更地道!我地一行4個人去食,叫左幾款肉同幾個小食share試下叫完野食侍應就比左啲小菜同沾醬我地~依盤八色珍味拼盤係超級抵食!我地4個人係完依一盤都已經飽左一半我地認為燒肉最正宗一定係食五花肉,所以就係三款八色珍味拼盤入面揀左八色五花肉~八卷五花肉有著八款既味道,每款都十分出色,個人最中意係大醬味,五花肉醃得入味但又唔會蓋過左本身既鮮味當時仲有侍應問我地想自己燒定佢幫手燒,咁有專業既就梗係交比佢啦!佢會根據味道既濃淡決定燒既先後次序,每塊都燒得剛剛好然後因為佢每次燒完都太吸引,令到我唔記得左影燒完既相添haha除左五花肉,我地仲叫左牛肉拼盤~牛肉拼盤同樣醃得好入味,其中兩碟仲切到細細條方便燒~我地仲叫左三款燒肉以外既食物:50cm長韓式雞蛋卷,雖然冇認真計過係咪有50cm,但係可以見到個雞蛋卷係好長~~~~雞蛋煮得岩岩好,唔會過熟,入面既filling都好足料!最中意就係啲蟹籽脆卜卜同嫩滑雞蛋一齊既口感食燒肉唔少得就係可以令到冇咁熱氣既水冷麵啦!依度既水冷麵係好正宗既水冷麵,因為佢有附
叫完野食侍應就比左啲小菜同沾醬我地~
當時仲有 侍應問我地想自己燒定佢幫手燒,咁有專業既就梗係交比佢啦!
佢會根據味道既濃淡決定燒既先後次序,每塊都燒得剛剛好
牛肉拼盤同樣醃得好入味,其中兩碟仲切到細細條方便燒~
我地仲叫左三款燒肉以外既食物:
雞蛋煮得岩岩好,唔會過熟,入面既filling都好足料!
最中意就係啲蟹籽脆卜卜同嫩滑雞蛋一齊既口感
食燒肉唔少得就係可以令到冇咁熱氣既水冷麵啦!
依度既水冷麵係好正宗既水冷麵,因為佢有附埋醋同芥末比你自己加落個湯度~
湯夠凍,麵質爽口,好食
依個炒年糕湯份量都幾多,除左煙韌既年糕,仲有魚糕、餃子同烏冬!
食落惹味唔算辣,推薦
我地仲叫左兩款野飲share,分別係荔枝味燒酒同Corona Rita
我特別喜歡Lychee Soju,因為荔枝同燒酒mix得好好,唔會覺得太嗆,但飲完都有少少發熱架個人!
依間韓燒夠晒地道,下次會再黎食笫二款既八色珍味拼盤!