2019-03-23
正如劇集《孤獨的美食家》中既男主角一樣,每個打工仔一收工都同樣歸心似箭,寧可一個人沉澱心靈。呢間立食壽司係我近期發現、真正可以感受到寧靜既落腳處,店內播住輕鬆既純音樂,無嘈雜既交談聲,大家都只專注眼前既美食同師傅細膩認真既手藝。價錢以香港壽司店黎講屬於中高檔,但每件都係即叫即製、真材實料。午市套餐送日式沙律,簡單既食材同調味帶黎清新輕盈既口感,作為前菜過下口癮之餘唔會遮蓋魚生既味道。香港既吞拿魚好多時都唔夠新鮮,食落有腥味,呢度既赤身細嫩鮮美,真係有同舌頭交融既感覺油甘魚肥美厚滑,油香滿滿,一咬即化。第一次試池魚,食落有啲似鯛魚既口感,屬於有咬口既質感,入口伴隨住獨特既海水味。一上板就聞到鰻魚既焦香外面燒到微微焦脆,嫩滑無骨,入口即融。拖羅屬於油脂較豐富既位置,最岩用黎做魚蓉,口感綿密細緻,而且份量十足,成舊啪入口滿滿既魚香,必試呢度既軍艦全部都好足料,睇下啲蟹膏蟹肉幾多食落好重蟹鮮味呀!黑板上仲有啲季節限定,愛食蛋既我忍唔住嗌左份玉子燒表面既焦糖即叫即燒,同時食到表面薄脆微溫既甘甜同下層冰凍綿密既蛋香,層次鮮明,當甜品食為呢餐一人午膳畫上完美句號一人既浪漫,又點止豆腐火腩飯反而呢種黎
價錢以香港 壽司店黎講屬於中高檔,但每件都係即叫即製、真材實料。
油甘魚肥美厚滑,油香滿滿,一咬即化。
一人既浪漫,又點止豆腐火腩飯反而呢種黎自日本既立食方式更岩繁忙響往寧謐既都市人!