2017-10-12 223 瀏覽
位於旺角雅蘭酒店嘅樂天皇朝, 最出名嘅就係八色小籠包, 今日有幸同好姊妹一齊嚟朝聖, 由於晚飯時候經常客滿, 大家記得要預先訂枱啊~小食榨菜,我稱之呢個為屈機榨菜,每枱都有一碟,唔識欣賞既人可能惦都唔會惦,佢有一陣好獨特既香料味,呢隻香料味經常會喺川菜裏面食到,有少少似荀嗰陣味,鹹鹹噏噏;配合住脆身既口感,我地食到照哂鏡。重慶紅油鮮蝦抄手,紅油抄手幾乎係我每一次去食上海嘢嘅 must 嗌 item,今次呢度有得揀唔係好多地方有嘅鮮蝦抄手,梗係要嗌嚟試下啦;抄手紅油夠香夠辣,味道恰到好處;有蝦喺抄手入面嘅好處係令到成粒抄手都爽口咗好多,我覺得比起普通豬肉抄手口感更好。李白醉雞,由於好驚被分派到雞背既關係,嗌之前掙扎左好耐究竟加唔加10蚊轉做雞髀,最後心諗都俾左78蚊啦,都唔爭在啦,好彩都值回票價,雞髀啖啖肉就唔洗多講,難得連能到既兩舊胸部都異常咁嫩滑,件件都充滿花雕酒香,係近幾次出街嗌醉雞嚟講最好食既一次。無錫鮮肉鍋貼,呢個鍋貼上到枱既時候都仲係辣口架,小心咬開脆卜卜既外皮,裏面既湯汁仲多過小籠包, 底部煎得夠曬金黃香脆, 如果要挑剔既話,我諗個皮薄啲會更加好。皇朝小籠包, 呢個招牌小籠

前菜

李白醉雞

皇朝小籠包, 呢個招牌小籠包有八種口味, 分別係原味、人參、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香、同麻辣。 每種口味都相當特別, 而且顏色非常繽紛。 小籠包嘅皮顏色全部採用天然食材提煉而成, 夠晒健康。

小籠包皮薄餡靚, 湯汁又多, 餡料豬肉嫩滑, 由於每籠小籠包都新鮮蒸起, 食嘅時候小心淥親嘴呀~

係宏宏嘅小籠包入面, 我最鍾意就係黑蚊蚊嘅黑松露小籠包, 同埋紅噹噹嘅麻辣小籠包。 黑松露小籠包香氣十足, 麻辣小籠包花椒味温和,小麻小辣, 隨個人口味, 我從加咗少少辣椒油去提升辣度添~

黑松露小籠包

麻辣小籠包

蟹粉豆腐,蟹粉豆腐鮮味無比,蟹粉既份量又夠多,豆腐重要係勁滑溜嗰隻,愛酸既我鐘意加少少醋提鮮,就好似食大閘蟹一樣,滋味滿足。

擂沙湯丸,曾經喺B仔食過我認為最好食既擂沙湯丸,不過唔知點解近幾次佢無再做呢隻粉塵般既擂沙湯丸,換嚟隕石般咁大粒既花生碎鋪面,跟本就係變左有芝麻餡既糖不甩,為此我無再食佢喇,亦都傷心左好一排;但今次見餐牌上面張相咁熟悉既,係我至愛嗰隻粉塵級喎,我即刻忍唔住嗌嚟試試,結果絕對無令到我失望,呢度既湯丸更加煙靭彈牙,內餡既芝麻味更香更濃,當然唔少得重中之重既花生粉塵啦,令我尋回B仔的滾動,甚至比B仔既更勝一籌,呢度既粉塵除左花生味之外仲食得出有其他既味道,是黃豆粉嗎?我很想知道。

最後不得不讚部長姐姐靚女又醒目,有次當我想加茶既時候,我只係係咁咦抬起個頭搜索一下侍應,佢經已秒回我既眼神,仲要唔洗講野就幫左我加茶,服務十分之周到,大讚~
前菜
李白醉雞