2023-12-08 84 瀏覽
天氣凍就要食呢個咁傳統嘅荔芋油鴨煲,特登為咗食呢個而嚟到呢間茶樓,眼見而家出面越來越少茶樓有做呢一款菜式,而喺屋企有好難做到佢嘅水準。呢一個荔芋油鴨熱辣辣暖笠笠嘅煲,芋頭好香甜,油鴨都好入味,肉質方面鴨肉都幾結實。另外,我哋仲叫咗脆米焗中蝦,實在係款令人難以忘懷嘅精緻美食😍。首先,個蝦仔煮得啱啱好,保持咗彈牙嘅質感,一啖咬落去,鮮甜嘅海鮮味即刻喺口腔裡面爆發,美妙得不得了👍。而且,蝦仔表面嘅脆米裹得均勻,經過焗烤之後,金黃脆香,同蝦肉嘅鮮嫩形成咗絕妙嘅對比,令人越食越有味😋。當你輕輕一咬,個脆米嘅外衣就喺口裏「嘶嘶」作響,伴隨著啲蝦仔嘅鮮味,簡直係口感同味覺嘅完美結合🎉。再加上廚師用心調配嘅醬汁,既不會喧賓奪主,又能提升整體嘅風味,實在係考慮得非常周到👌。每份脆米焗中蝦既視覺效果吸引,又有豐富嘅層次感,每一啖都讓人回味無窮,實是一次味蕾上嘅盛宴🥳。這種美味,不僅感動咗食客嘅胃,更係對煮食工藝嘅一種致敬,令人由衷讚嘆,真係值得推介比大家享受一番🙌。跟住呢款椒鹽九肚魚都好入味,九肚魚煙韌有咬口,一啲腥味都冇,絕對係鑊氣小炒必食推介。椒鹽實在太好味,所以仲有叫埋椒鹽鮑魚,椒鹽令到鮑魚惹味好多

椒鹽實在太好味,所以仲有叫埋椒鹽鮑魚,椒鹽令到鮑魚惹味好多,鮑魚口感彈牙,真係好有咬口。