2021-04-15 189 瀏覽
真係好耐冇出街食晩飯,九龍城更是少之又少。今晚終於約埋家姐去九龍城食晚飯。講開九龍城不嬲都多好嘢食,今次真係要推介下呢間食麻辣的餐廳。聽個名「見見面」以為係食麵的。原来係食四川菜,有水煮魚、烤酸菜魚等等。我同家姐都鍾意食麻辣,又麻又辣就最啱心意。我哋8:00pm 到咗但未有位。係門口等位時,其實已經陣陣的麻辣香味傳入我的鼻。好不容易大概等了15分鐘,餐廳阿姐為我們安排入坐了一個4人卡位。目測店鋪有4張4人卡位,中間再有2張4人檯。進入店中,更是被果陣濃厚的麻辣味包圍全身。點菜落單好方便,掃一掃二維碼,透過手機已經可以了。我們一心要食水煮魚 ...... 以為吾使煩吾使左揀右揀咩?哈哈~ 點知都係要揀,因為有生魚同桂花魚揀。而且仲可以自己選辣同麻的程度、又可以揀多定少蔥或加吾加茜,十分貼心。最後決定水煮魚要少辣多麻,食魚嘅鮮甜昧。我同家姐都吾想太多骨,所以揀桂花魚,魚肉厚又滑,配埋的粗薯粉,吸收了湯汁,煙韌又夠味,而且食極都仲有,十分足份量添。家姐又想試吓毛血旺 ...... 一係吾食辣,一食就食盡啲,呢個決定試佢中辣少麻。毛血旺裡亦都十分足料,有牛柏葉、腸、蟹柳、豬血,仲有爽口牛黃喉,

點菜落單好方便,掃一掃二維碼,透過手機已經可以了。

水煮魚(桂花魚)

家姐又想試吓毛血旺 ...... 一係吾食辣,一食就食盡啲
,呢個決定試佢中辣少麻
。毛血旺裡亦都十分足料,有牛柏葉、腸、蟹柳、豬血,仲有爽口牛黃喉,真係大滿足

毛血旺

然後,再加多個涼伴三𢇃,呢個決定走辣。
當然,食辣嘢又係唔少得嘅,就係加支冰凍大鬼妹涼茶

最後我哋兩個人,前後叫了三支大妹先掂 ... 會吾會太過份呢
? 希望今晚吾會爆菊花啦!
哈哈~哈哈~
十分滿足的一餐,超正、很好味!下次要去再食個烤酸菜魚先

涼拌三師
2021-04-14
15 分鐘 (堂食)
水煮魚(桂花魚)
毛血旺
  • 水煮桂花魚