餐廳: 富山麵家
資訊:

2022-06-05 74 瀏覽
富山麵家之前同Melody Crossover,門面靚到不得了,可惜而家鋪面已經風光不再。雖然打唔到卡,但貴為日本東京拉麵show五年冠軍,仍然係咁值得嚟食佢嘅拉麵。餐廳入面嘅裝潢絕對能夠媲美日本嘅拉麵店。好彩入面仍然搵到Melody嘅蹤影,總算有點安慰。最近食乜都要加少少辣,所以就揀咗激辛味噌拉麵。小辣嘅湯底已經有明顯嘅辣度,配合埋彈牙嘅拉麵真係夠晒爽。我就最鍾意佢嘅流心蛋,用嘅雞蛋都充滿濃濃嘅蛋香。北海道牛奶拉麵嘅湯底簡直一百分,味道有啲似卡邦尼意粉,真係有滿滿嘅奶香,拉麵上仲加有粟米粒,同個湯底簡直相映成趣。食到一半先發現,原來佢嘅紫菜係印有富山麵家同Melody個靚樣😍😍。另外仲揀咗啲小食,肉汁滿滿餃子果然帶有肉汁,餡料亦充滿鮮味。富山雞翼味道鹹中帶甜,非常特別,配合埋雞翼上炒香過嘅芝麻,令雞翼更加香口。呢度有我最鍾意嘅日本巨峰碳酸飲料,配埋拉麵特別有日本風味。店員仲特別推介呢個凍鮮泡蜂蜜綠茶,綠茶味特別清香,蜂蜜味亦非常清甜。唔好忘記要清晒所有湯同食物,原來碗底係充滿驚喜㗎!
餐廳入面嘅裝潢絕對能夠媲美日本嘅拉麵店。
好彩入面仍然搵到Melody嘅蹤影,總算有點安慰。
激辛味噌拉麵
我就最鍾意佢嘅流心蛋,用嘅雞蛋都充滿濃濃嘅蛋香。
北海道牛奶拉麵
肉汁滿滿餃子
富山雞翼
呢度有我最鍾意嘅日本巨峰碳酸飲料,配埋拉麵特別有日本風味。
日本巨峰碳酸飲料
凍鮮泡蜂蜜綠茶
唔好忘記要清晒所有湯同食物,原來碗底係充滿驚喜㗎!
北海道牛奶拉麵
肉汁滿滿餃子