不懂品酒的我一直認為飯局飲酒只不過是增添氣氛及成熟感的表現,直至昨天真正明白到什麼是'matching food & wine'!餐廳只是一間容納十多人長方型間隔的小店。老闆從外到內是不折不扣藝術家的怪脾氣。只不過提出了想喝fruity d 既甜酒已經被老闆用英文訓話一頓😮,因為我選的main course是grilled salmon fillet 應該要喝fresh d,繼而為我們推薦了rich apple taste 既Riesling ($88/glass,13%alc)支酒果然好飲好fresh 唔重討厭既酒精味after taste 仲有蘋果酒味lasting!老闆仲強調佢d酒喺外邊買唔到!話說回來Dinner Set先有"Smoked Salmon Caesar Salad"正常水準之作" Daily Bisques: Tomato Soup" 當上枱時知道係tomato soup心裡一沉,最後不愛蕃茄的我也吃光湯內的蕃茄肉!可是跟湯的面包是典型難吃的又凍又硬。我的主菜" Grilled Norwegian Salmon Fillet w/Capers Creme Redu
我的主菜" Grilled Norwegian Salmon Fillet w/Capers Creme Reduction"味道算稱上合格係唔慣汁有d酸味,個汁真係差d。
友人選了" Grillled Spanish Iberico Pork Rack w/Spiced Wild Mushrrom Reduction"份量很大! 很厚肉但唔un,味道有黑毛豬的影子。
看到鄰枱點的rib eye steak 仲大份亦很吸引。
吃完main course 酒還剩1/3杯,老闆很貼心主動換了chilled 既杯同用熟練既手勢轉酒杯,即時好飲返亦把它喝完。
甜品時間,要了一份跟餐的 "熱cheese cake"(熱果下幾特別但味道當然冇凍既芝士味咁出)
加錢點了 "Mango Crumble" (正!內裡有好多心太軟濃郁朱古力漿+芒果肉!)
同 "Cocoa Espresso Bath"(正!棉花糖味wipped cream+心太軟底層,建議頂部開孔倒入espresso吃,好幸福~)
此時老闆又來心水推介,介紹3款外國beer都很配朱古力甜品
最後選了9% alc US beer($88)。先呷一口完全勁dry(冇lasting味道直接好快衝到係喉嚨度勁乾)近乎難飲既beer竟然跟甜品很搭,跟剛才完全是兩回事,變得順口好飲!老闆的主動貼心為我們這些六神無主的品酒白痴省卻很多煩惱,亦讓我的舌頭上了寶貴的一課!能夠沉醉於美酒佳餚下,懵懂的過三小時醉生夢醒的人生,也是一種不錯的生活享受!
2014-05-24