2020-02-01
位於上環住宅區既一座商業大廈中原來隱藏於一間樓上cafe,為支持小店就拉住朋友入去試下.上到一樓入去cafe燈光鮮明得黎地方雖然唔係好大但空間感十足,一面牆用上粉藍色加上牆上攞設好有休閑感覺,成個人都放鬆落黎.自家燉湯,估唔西式cafe都有燉湯飲!啱晒我呢d返shift既人,燉湯係花膠螺頭湯,滋潤美顏之餘,飲完成個人暖笠笠.燉湯飲得出全天然無添加味精,飲落有桂圓肉香甜又香螺肉味,抵讚!XO醬雞粒炒飯圓柱型咁上枱好有心意,炒飯上放上一大匙XO醬,望落好多瑤柱絲十分足料.炒飯十分乾身,飯粒分明又粒粒沾滿晒蛋漿好香蛋味.食落拌勻XO醬後鹹香帶微辣,蛋炒飯味道即刻昇華晒.意式肉丸炒意粉,乾炒形式用上長通粉內帶坑紋更能掛上意粉醬,蕃茄蘑菇醬酸酸甜甜十分開胃.火腿扒芝士蛋吐司,切邊既吐司烘過後加上芝士同雞蛋拼火腿既配搭經典十分有家庭feel.Hot chocolate朱古力香濃,上枱時朱古力面既奶泡整得有心意,面上帶點不規則感覺帶點星雲感.Mocha拉上心形花,入口香滑,咖啡同奶味平衡得好唔奶味或咖啡味過濃,帶微微朱古力香.