適逢母親節,帶媽媽慶祝。見呢間「家嫂」食評唔錯,打電話去問餐廳自助午餐同晚餐有咩唔同,餐廳話晚餐有紅白酒,午餐冇提供,其他一樣。我再問有咩海鮮提供,餐廳話蝦啊、蟹啊之類的。由於驚晚餐多人,我和媽媽都鍾意食海鮮,便帶媽媽來食午餐自助。入座之後,驚覺中伏!用餐限時2小時,差不多半個鐘都在等上菜!而且餐廳極孤寒,咁小家難怪叫「家嫂」。首先,頭半個鐘係一定要客人食曬佢啲cheap cheap 小菜,除了蝦多士好味之外,其他是菜脯花生、炸唔知咩瓜來塞爆客人個胃先。刺身拼盤嘅刺身係按人頭上,我地三人,便上3塊魚生、蝦生等,多一塊都唔會有。等左半個鐘,終於肯上雞煲。說好的花膠雞煲,實際係豬皮雞煲,大佬,花膠同豬皮,太大分別了吧!左等右盼,一直催店員上海鮮火鍋,店員話要食曬雞煲先可以上火鍋。前一個鐘就要在店員監督下,食曬cheap cheap 小菜同雞煲,先可以上火鍋。店員仲會反覆問你要唔要加雞煲。啲雞又鹹又飽肚,咪玩啦,點加得落啊?明白的,塞爆顧客個肚咪可以食少啲海鮮咯😅過左一個鐘,等到頸都長,終於上火鍋。說好嘅蟹呢?我問店員。店員話今日冇返蟹。我話:我打電話黎book位時話有蟹架!店員話:今日冇返
明白的,塞爆顧客個肚咪可以食少啲海鮮咯😅
過左一個鐘,等到頸都長,終於上火鍋。說好嘅蟹呢?我問店員。店員話今日冇返蟹。我話:我打電話黎book位時話有蟹架!店員話:今日冇返蟹!
OK。已經冇左一個鐘,我地本想打開蓋放定啲海鮮落去“綠”定先,店員即刻閃出來喝止,話湯未滾唔可以開蓋住(竟然有咁嘅規定??)。(大佬,我地想encore又唔見你地咁helpful?🥲)
好啦,又等多10分鐘,終於開始重頭戲。原來,果個出名嘅哈密瓜咩湯底係冇的!
原來豬肉同牛肉只可以揀一樣
原來encore時給的份量按人頭計!我地3個人,肥牛就上6薄塊(基本一個人一啖就冇啦)、蝦就上3隻🥲 。
encore 鮑魚時,店員仲會特意留難,反覆問:鮑魚啊?仲有冇其它?我話冇,佢就不停問,其他呢?有冇其他?其實我都知你想dum 波鐘,拖延時間之餘睇下有冇機會令我食其他嘢唔食鮑魚啊嘛😂
encore 時,店員仲會令客人有負罪感各種拖延及不耐煩。好似encore 係客人的錯咁。我媽媽見到如此,都叫我唔好再encore,已經被店員嘅態度餵飽左。
最後,說好的唯一的一人一個雪糕都是沒有的!半自助餐區是沒有的!全部只能叫店員落單,一落單店員就黑面、拖延
我地距離完餐時間前15分鐘已經埋單,我媽媽老人家食飽坐多10分鐘都唔夠,店員已經過黎趕客:你地食完就好走了wor! 我地收場啦!(並且我地坐左一個鐘多啲,店員已經趕我地走,話夠鐘。後來佢地先知道自己搞錯😒)
本來好好的母親節慶祝,搞到唔愉快收場。太失望!希望餐廳改善下啦!雖然我都唔會有下次

2022-05-05
慶祝紀念