2022-09-07
一次偶然嘅情況下發現呢一間東京天井食堂,當時企喺店舖嘅門外個感覺好似喺新宿駅西口嘅「思い出橫丁」-Omoide Yokocho嘅其中一間小店,相信有去過東京思い出橫丁嘅朋友都知道呢條小街嘅食店雖然細細間,但就係越夜越多人!今次帶媽媽嚟試吓感受一吓日本小店嘅體驗。媽媽點咗鰻料理嘅蒲燒鰻魚【半】配天井貓飯定食。而我就點咗肉料理嘅自家製芝士牛肉漢堡配天井貓飯定食。另外再點咗一份吉列珍寶蝦。先講解一下天井貓飯定食(因為我都唔明貓飯,比人請我食貓面就試過🤪)特式貓飯係加上木魚(鰹魚乾)、紫菜、牛油嘅珍珠米而製成,香噴噴牛油嘅香味配上紫菜,食過一啖就聯想起一套日劇-深夜食堂嘅牛油撈飯!原來牛油撈飯真係可以咁好味(個演員原來唔扮嘢,真係食咗一啖嘅自然反應)。如果時光倒流返到去十幾歲嘅我,我一定要添飯!蒲燒鰻魚【半】鰻魚經過精心烤製後濃郁嘅燒汁滲入鮮嫩肥美嘅鰻魚肉入面,啖啖嘅魚油香連同貓飯嘅配搭,夜晚唔食太多飯嘅媽媽都食咗一大碗!自家製芝士牛肉漢堡手打嘅牛肉配上洋蔥、黑椒等等嘅調味,同平時食嘅口感好唔同,肥瘦肉嘅比例剛剛好唔會食到覺得好油膩,配上洋蔥嘅香爽口感同芝士嘅味道,食到唔停口。再加上日式嘅咖哩
今次帶媽媽嚟試吓感受一吓日本小店嘅體驗。
媽媽點咗鰻料理嘅蒲燒鰻魚【半】配天井貓飯定食。
而我就點咗肉料理嘅自家製芝士牛肉漢堡配天井貓飯定食。
另外再點咗一份吉列珍寶蝦。
蒲燒鰻魚【半】
自家製芝士牛肉漢堡
手打嘅牛肉配上洋蔥、黑椒等等嘅調味,同平時食嘅口感好唔同,肥瘦肉嘅比例剛剛好唔會食到覺得好油膩,配上洋蔥嘅香爽口感同芝士嘅味道,食到唔停口。再加上日式嘅咖哩,真係送飯一流!
最好彩係早嚟唔使等位,食到一半門外已經排長龍,想食好野嘅朋友記得要早D嚟喇!