2022-11-10
真心十級推薦vision8! 本身已經係openrice bookmark 左勁耐,今次同friend 咁岩約係荃灣食飲,一於try try ! 佢個位置好近-#荃灣地鐵站 。一入到去,播住#scarboroughfair 已經知個老闆有番啲taste 😝 餐廳個環境好舒服,光暗同音樂全部都好balanced! 💋烤安格斯牛柳 9oz 配香煎鵝肝 (黑椒汁)$398#鵝肝 煎到非常岀色。外面脆脆,帶少許鹹香。入面係入口即溶,香滑口感,濃郁油香嘅鵝肝。睇相你就知真係煎到剛剛好。而#牛柳 就揀左七成熟。熟到控制得好準確。牛柳牛味香濃,雖然係七成熟都唔鞋口,仍然好有肉汁。配上黑椒汁就更上一層樓,惹味十足。不得不講係佢嘅side dish #焗薯 都好令人驚喜。相信係忌廉焗到啲薯塊軟化,加上少少芝士,好好好好食!💋鮮菇蜆肉茄醬意大利麵 $168話説 bili.blu 以前係意大利stay 過一段時間做野,所以對意大利麵都有啲要求,特別係麵嘅硬度, 一定要係 #aldente ! 而vision8 嘅意粉完全乎合我嘅口味。仲有佢嘅茄醬好自然,唔係茶餐廳罐頭茄個啲貨色。蜆肉有好多,加埋洋葱,鮮菇
💋烤安格斯牛柳 9oz 配香煎鵝肝 (黑椒汁)$398
💋鮮菇蜆肉茄醬意大利麵 $168
話説 bili.blu 以前係意大利stay 過一段時間做野,所以對意大利麵都有啲要求,特別係麵嘅硬度, 一定要係 #aldente ! 而vision8 嘅意粉完全乎合我嘅口味。仲有佢嘅茄醬好自然,唔係茶餐廳罐頭茄個啲貨色。蜆肉有好多,加埋洋葱,鮮菇,同一啲類似鮮羅勒葉一齊食,滋味滿分。
💋心太軟
爆朱古力漿個下,好鬼治癒🤗🤗🤗#心太軟 超流心,#朱古力 唔會太甜,食落好順口。將啲#雪糕 配埋朱古力食就更加正!
💋餐前麵包 配黑松露醬
黑松露醬配麵包係必勝組合。店內靚仔哥哥話啲客最鍾意食佢嗰個白色嘅麵包。所謂白色嘅麵包,就係擺麵團入爐焗前,洒一層麵粉係面。咁食落去,個皮就會冇咁乾身同更香麵粉味。比起搽蛋漿,我自己整飽個時都鐘意咁焗。
最後,點解會話係fine dining 享受?係因為唔單止野食高質,服務都好好,店員哥哥不停會留意客人有咩需要,例如會不停加水,換碟,甚至同我哋吹埋水添。成個用餐體驗都好舒服同開心!