Vision 8

2024-09-27 2113 瀏覽
今天跟回來香港探親的朋友午餐,她說回來這幾天一直吃中餐,這天便嚐嚐西餐吧餐廳行外國風格,不浮誇選定了一個和牛漢堡,再點一份午餐,就不點牛了,選雞吧,還有甜品法式香草烤雞(半隻)配紅酒汁配沙律配意式油醋汁這道菜一來便有陣陣的香味,外皮烤至金黃酥脆,非常吸引。雞肉嫩滑多汁,紅酒汁的濃郁與香草的清新相互交融,提升了整道菜的風味。配搭的沙律以鮮脆的沙律菜,加上意式油醋汁則帶來微酸的口感,讓人食欲大開。自家製安格斯牛肉漢堡自家製漢堡使用的是高品質的安格斯牛肉,肉質鮮嫩、汁多味美。漢堡夾層中厚厚的看得見材料: 除了厚厚的牛肉,還有芝士、酸瓜、蕃茄、青瓜、沙律菜和洋蔥,這些配料的搭配讓口感更加豐富,層次分明。另外配菜有炸洋蔥圈及薯角:都是外脆內軟,為整道菜增添了額外的口感,讓人一口接一口,欲罷不能。心太軟 配 雲尼拿雪糕最後的甜品為心太軟,它的外層酥脆,而內部則是柔軟的巧克力醬,滿滿的醬傾瀉而出般,而且入口即化,若加上雲尼拿雪糕則為整體增添了清新感,兩味合二為一真的很完美朋友也讚嘆這餐廳,說不遜色於國外呢,下次再來試試別的菜品吧,門外餐牌非常吸引。

餐廳行外國風格,不浮誇

法式香草烤雞(半隻)配紅酒汁

配沙律配意式油醋汁

自家製安格斯牛肉漢堡

心太軟 配 雲尼拿雪糕

2024-09-23
午餐
2024-09-23 2527 瀏覽
今日俾我發現,荃灣有間幾好食嘅西餐🍽️呀!真心想同大家分享一下:小店位於兆和街地鋪,一直都想嚟試吓,終於試到啦!餐廳以原始設計風格,並用上客人合照相片為裝飾牆身!簡簡單單、感覺舒服!我們的點餐包括:🔸餐包🔸侍應會為每台客人提供餐包,3️⃣款唔同嘅包點配上黑松露牛油醬,麵包暖暖的外層仍保持香脆😋🔸 Vision 8 Garden Salad V8田園沙律🥗🔸彩色嘅沙律盤賣相好靚,包括有小紅茄🍅、無花果、牛油果🥑及兩款唔同顏色的沙律菜🥬,加入少少橄欖油,非常清新🔸 Spaghetti with Mushrooms in Red Clam Sauce鮮菇·蜆·茄醬燴意大利麵🔸蜆肉份量都幾多,配有本菇,意大利麵有咬口,茄醬酸甜味道適中,掛滿在每條意粉上,出色😋🔸 Beef Wellington with Black Ruffle黑松露威靈頓牛柳🔸即叫即做,圓軲轆的酥皮外層好可愛,酥皮非常香脆,切開入便見到粉紅色的牛柳,廚師控制烹煮食物的時間剛剛好,牛柳肉質嫩滑,大約七成熟,Juicy及好香牛味道,牛柳外層包有黑松露醬,增加食物的層次感,還加油配菜芝士薯蓉

我們的點餐包括:

🔸餐包🔸

2024-09-23
  • 黑松露威靈頓牛柳
2天前 0 瀏覽
朋友介紹呢間超好食,於是就同佢番嚟encore,當我哋order完侍應已經好快就送上餐包,餐包一共有3款,絕對唔係普普通通是但交貨,配埋黑松露牛油醬真係要好正#V8田園沙律沙律上到嚟個賣相好吸引,色彩繽紛咁,配埋個醬汁味道好清爽,令人好開胃#白酒忌廉煮法國藍青口配薄多士呢味菜式無論係作為前菜定主菜都非常出色,新鮮嘅藍青口經過白酒同忌廉慢煮之後簡直鮮味十足,最重要嘅係藍青口嘅肉質非常鮮嫩,超級驚艷,過嚟一定要試!!!#煙三文魚千島醬薄餅Pizza底薄脆,配搭香濃嘅千島醬,再加埋啖啖肉嘅煙三文魚,整體嘅口感同埋味道都好豐富#蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒真係一道令人驚艷嘅菜!用蘋果木燒烤,令肉質多咗一種淡淡嘅果香,口感仲非常嫩滑,咬落去肉汁豐富,食落真係好滿足,以80蚊可以食到咁高質素嘅豬鞍扒真係抵到爛
V8田園沙律

V8田園沙律
煙三文魚千島醬薄餅
蘋果木西班牙黑毛豬鞍扒
  • 蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒
我們這日來到荃灣這間西餐🍴小店,店員服務態度很好,小店有種悠閑感,很舒適。🥰我們點了兩個午市套餐,一個配餐湯南瓜🎃忌廉湯、一個配沙律🥗;還有小食酥炸芝麻雞翼($30/2隻);香煎立魚配牛肝菌忌廉汁燴闊條麵($98)和香煎大蝦配椰菜花忌廉蕃茄忌廉汁燴意大利飯($98)。😋想不到最令我驚喜的竟然是前盤的餐包😮,熱辣辣焗得超軟熟,很久沒吃過這樣好吃的麵包了~🥳外脆內軟,塗上自家製香草🌿黑松露醬有種特別的香氣,很喜歡這裡的麵包啊!😆南瓜忌廉湯,香煎立魚配牛肝菌忌廉汁燴闊條麵,喜歡吃魚的我覺得這裡的立魚煎得也挺滑,😋牛肝菌味濃醬稠,如果醬汁再多點就好了~🤪香煎大蝦配椰菜花忌廉蕃茄忌廉汁燴意大利飯,廚師很貼心的為我們剝好蝦殼,😚一口就可以吃掉了,充滿蕃茄忌廉汁的飯粒酸酸甜甜。🤣這裡的朱古力比較淡,我想起了曾在荷蘭喝過一杯很濃郁的朱古力,念念不忘。🥹Info店名:Vision 8地址:荃灣兆和街34號永安樓地舖
我們這日來到荃灣這間西餐🍴小店,

店員服務態度很好,
小店有種悠閑感,很舒適。🥰

想不到最令我驚喜的竟然是前盤的餐包😮,
熱辣辣焗得超軟熟,很久沒吃過這樣好吃的麵包了~🥳
外脆內軟,塗上自家製香草🌿黑松露醬有種特別的香氣,
很喜歡這裡的麵包啊!😆
南瓜忌廉湯,
香煎立魚配牛肝菌忌廉汁燴闊條麵,
喜歡吃魚的我覺得這裡的立魚煎得也挺滑,😋
牛肝菌味濃醬稠,如果醬汁再多點就好了~🤪

香煎大蝦配椰菜花忌廉蕃茄忌廉汁燴意大利飯,
廚師很貼心的為我們剝好蝦殼,😚
一口就可以吃掉了,
充滿蕃茄忌廉汁的飯粒酸酸甜甜。🤣

這裡的朱古力比較淡,
我想起了曾在荷蘭喝過一杯很濃郁的朱古力,念念不忘。🥹

Info
店名:Vision 8
地址:荃灣兆和街34號永安樓地舖
2024-11-10 0 瀏覽
南瓜湯湯品滑順細膩,散發著南瓜特有的香氣,搭配少許忌廉,增添了風味的層次。每一口都能感受到暖意,既舒心又滿足!麵包配黑松露的美味在於其獨特的香氣和風味。外皮酥脆,內部柔軟,搭配黑松露的濃郁香氣,讓每一口都充滿奢華感。白酒忌廉汁煮的藍青口則帶來鮮味,與熱熱的麵包的滑順口感形成絕佳搭配。這道香煎帶子配牛肝菌意大利麵,色香味俱全。帶子的外層微微焦香,內部則鮮嫩多汁,與濃郁的牛肝菌醬汁完美融合,增添了層次感此外,蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒,肉質鮮美,煙燻的香氣令人垂涎$80 呢個價錢係正值得一讚就去廁所雖然唔係好大但係都幾乾淨

這道香煎帶子配牛肝菌意大利麵,色香味俱全。
帶子的外層微微焦香,內部則鮮嫩多汁,
與濃郁的牛肝菌醬汁完美融合,增添了層次感

值得一讚就去廁所雖然唔係好大但係都幾乾淨
2024-11-08 0 瀏覽
約左朋友食飯, 可以book 位, 揀左荃灣, 見都幾多人食就試吓, 頭盤比左麵包你先, 麵包好柔軟的麵包,口感鮮美,香甜可口,每一口都充滿了細膩的口感和豐富的層次感。 口感鬆軟,入口即化。鮭魚pizza,pizza的餅皮很薄很脆,非常適合夏天吃。清爽鮭魚搭配薄底,口感酥脆豐富!白酒忌廉法國青口配薄多士$158 , 忌廉青口好juicy,有豐富的蛋白質經過忌廉汁烹調的青口,入口帶著濃濃的奶香味很creamy 青口肉質飽滿鮮美一口一個搭配熱辣辣的薯條香脆可口! 烤鹹豬手配酸椰菜$258, 豬手烤得皮脆肉嫩,鹹香入味! 表皮金黃焦脆鹹香可口肉質嫩滑不會太乾!
2024-11-08 0 瀏覽
凱撒沙律配煙三文魚我哋叫咗一個前菜 凱撒沙律可以揀配煙三文魚或者巴馬火腿 沙律唔會太多沙律醬 搞到佢太漏 不過份量都幾大份🤩龍蝦汁椰菜花意大利飯配龍蝦尾真係有好香濃嘅龍蝦味 仲要有新鮮嘅龍蝦尾 龍蝦唔會好霉 都幾彈牙🤤仲要拆咗肉 一夾就食到 唔會食得好麻煩🤣蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍排配芥末籽汁最後呢個豬鞍真係好抵食 原價係$268 而家做緊三折 $80就可以食到啦 個豬鞍好腍 兼且燒到啱啱好 仲有少少薯蓉 椰菜仔同蘿蔔做配菜 真係超級推介呢個扒😋我哋仲配咗餐湯同餐包 個餐湯係一個好濃郁嘅蕃茄湯 好多料🤤想讚一讚個牛油 有少少黑松露味 真係好好食👍🏻店員都好好 好有禮貌 唔會成日都好似想趕你走咁😚
凱撒沙律配煙三文魚

龍蝦汁椰菜花意大利飯配龍蝦尾

蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍排配芥末籽汁

店員都好好 好有禮貌 唔會成日都好似想趕你走咁😚

2024-11-07 0 瀏覽
間餐廳即使平日夜晚都almost full house, 今日同屋企人經過見到仲有位拿拿聲入去食。之前食pizza覺得幾正,今餐試吓其他嘢。 ✦ 白酒忌廉煮法國藍青口配薄多士 HKD148 ✦ 好大盤,而且新鮮乾淨。藍青口獨特嘅深橙色肉,肉質嫩滑,略帶鮮甜味。上碟嘅幾乎全開口,一粒壞嘅/有沙嘅都搵唔到。 ✦ 香煎帶子配牛肝菌忌廉汁意大利麵 HKD188 ✦ 大大粒帶子,外香內嫩,表面微焦香脆,裡面啖啖鮮甜、啱啱好嘅肉。意粉軟硬適中,配忌廉汁唔覺唔覺食好多。 ✦ Roasted US Prime Chuck Steak HKD288 ✦好有心機處理,值得讚揚嘅菜式。牛肩胛default五成熟,肉質結實,有肉味又有咬口。薯仔好有誠意,細細一片片,用燒芝士包裹,非 常 好 食。另外仲有椰菜仔、蘿蔔等點綴,同濃味食物互相平衡。 ✦ 心太軟配雲呢拿雪糕 HKD78 ✦ 熱辣辣心太軟一督爆晒漿,配埋冰凍雪糕一齊放入口,有feel。 總括嚟講係環境cozy、食物用心嘅餐廳,值得再嚟 (´▽`ʃ♡

✦ 白酒忌廉煮法國藍青口配薄多士 HKD148 ✦

Roasted US Prime Chuck Steak
香煎帶子配牛肝菌忌廉汁意大利麵
  • RoastedUSPrimeChuckSteak
2024-11-04 246 瀏覽
今日同個朋友去荃灣工廈🏭倉買貓糧,之後就周圍找間餐廳吃晚飯,見到這間評論高分,於是入去試下。餐廳位於千色匯附近Vision 8📍荃灣兆和街34號永安樓地舖餐廳嘅裝修簡約有型,以灰色水泥風為主,配以美國🇺🇸懷舊車牌做裝飾,兩邊牆上有整齊嘅手寫menu,當中更加畫上公仔點綴,其中一幅牆貼咗好多即影即有客人留影的相片。麵包🍞和餐湯🥣麵包三重奏,切片麵包薄脆(鬆化)、墨西哥包(軟糯)、法包(煙靭),具備三種不同口感,三款都各有特色;配上黑松露牛油,香口又軟熟。西蘭花🥦忌廉湯西蘭花打成蓉同忌廉煮埋一起,creamy得黎又唔膩易消化,鹹火腿碎在面,口感更加豐富,層次分明。餐前小食白酒忌廉汁煮藍青口🦪$158藍青口加咗白酒落去煮,令成個口感好滑口軟,未食已發出陣陣洋蔥🧅忌廉味,汁底係自家調製,好味的程度難以筆墨形容。主食🍕煙三文魚配千島醬薄餅$158名副其實的意大利手工「薄餅」。千島醬的酸甜和與煙三文魚的鹹香相得益彰,再加入新鮮的火箭菜🌿調味,口感超fresh。🐖烤豬手配德國酸椰菜$238上菜時侍應會先放下給時間我們拍照,然後再給廚房切件,但廚師👨🏻‍🍳手工非常高超,再上台時砌碟『神還原』,令我和

餐廳位於千色匯附近

白酒忌廉汁煮藍青口🦪$158

主食
🍕煙三文魚配千島醬薄餅$158

🐖烤豬手配德國酸椰菜$238
上菜時侍應會先放下給時間我們拍照,然後再給廚房切件,但廚師👨🏻‍🍳手工非常高超,再上台時砌碟『神還原』,令我和朋友讚嘆不已,這道菜是味覺和視覺的雙重享受。
豬手肉質嫰滑,充滿骨膠原,外皮燒得非常香脆💯,調味剛好,唔會過鹹,配埋酸椰菜,開胃解膩。

✨總結
餐廳座位舒適,食物水準超高及大份,侍應會留意客人用餐進度再出餐,慢慢逐度菜上,可以邊食邊傾計,唔會有那種趕客嘅感覺,服務絕對係一流!

#香港美食#小店#荃灣#荃灣好去處#荃灣美食#Vision8
2024-10-30
慶祝紀念
生日
  • 蜜汁燒德國咸豬手
  • 西蘭花忌廉湯
  • 煙三文魚配千島醬薄餅
荃灣千色附近搵食,見Menu都幾岩口味,是夜決定食西餐。門面是地道西式小店格局內在裝潢走美式風格 水泥牆格調來得隨性舒服步入店面 店長哥哥親切上前招待我地,其他客人都會同佢地有講有笑,成個氣氛好好點菜後就有包包送上,是3種麵包的組合,兩個不同款式的軟包都烤得外鬆化內軟熟,上手時仍熱辣辣,配上店自家制的黑松露牛油,軟軟的半溶化牛油滲入麵包 一口吃下👍🏻好味,仲有一塊是烤成完全脆身的極薄麵包片,有D似食緊微微甜味的薯片,有驚喜鮮蝦芒果他他沙律 $148新鮮大蝦切成粒粒狀拌上粒粒鮮香芒,沙律菜加入了陳醋調味,甜甜香香的同時又有少許酸酸作平衡,沙律前菜唔錯香煎比目魚配菠菜忌廉汁燴天使麵 $168魚皮香脆輕薄 魚肉新鮮挺身又保持到嫩滑 煎得幾好,菠菜忌廉汁濃郁而不膩,每條天使麵都可以掛滿醬汁烤美國極佳級肩胛牛扒 $288牛扒Medium火喉控制得好,粉嫩粉嫩的牛牛好吸引,配菜同樣出色 薯蓉由多片小薄薯仔片混合醬汁堆疊 加上芝士鋪面烤焗而成 好有誠意,有4個自家調醬汁選擇,揀左芥末籽汁 好似坊間比較少遇到,醬汁入口有牛肉汁味滲出 少少芥末籽堅果香而無辛辣感 蘋果金寶配雲尼拿雪糕 $78金寶非常香脆
內在裝潢走美式風格 水泥牆格調來得隨性舒服

鮮蝦芒果他他沙律 $148
鮮蝦芒果他他沙律

香煎比目魚配菠菜忌廉汁燴天使麵 $168
香煎比目魚配菠菜忌廉汁燴天使麵
香煎比目魚配菠菜忌廉汁燴天使麵

烤美國極佳級肩胛牛扒 $288

蘋果金寶配雲尼拿雪糕 $78
金寶非常香脆 方型粒粒的令口感有D似迷你曲奇,配上淡淡肉桂香的微酸蘋果肉,Happy Ending
蘋果金寶配雲尼拿雪糕

白酒 Red Bridge chardonnay $45/gl

*熱盤出餐時,每一隻碟都是暖暖的

*各店員會留意到同主動fill水; 又會等客人完成一道菜先上另一道菜 令食物保持溫度,好細心

*收+1服務費
2024-10-28
  • 烤美國極佳級肩胛牛扒
2024-11-01 230 瀏覽
次次黎荃灣食西餐就係食vision8,每次都發掘有更多好食既野,必叫薄皮pizza同埋跟餐餐包+黑松露牛油醬! 次次都食清啲醬😋磨姑配意式辣肉腸薄 $158好好味呀 皮薄料多,餐廳有尊重返意大利人,餐牌係無菠蘿,我甚感安慰!芝士同辣肉腸既比例均勻,唔會死咸或者油膩。呢道菜絕對可以盲選!(跟餐)餐湯椰菜花忌廉湯,濃厚既湯加上提鮮的煙肉碎,同黑松露醬既餐包一樣係必食。酥炸生蠔 $58大大粒唔厚粉,我覺得唔點沙律醬都好食。威靈頓牛柳 $368招牌菜,皮呈現金黃色成色好靚,甚至配菜焗薯都好好食😋

磨姑配意式辣肉腸薄 $158

(跟餐)餐湯

酥炸生蠔 $58
大大粒唔厚粉,我覺得唔點沙律醬都好食。

威靈頓牛柳 $368
招牌菜,皮呈現金黃色成色好靚,甚至配菜焗薯都好好食😋
2024-10-22
2024-10-29 296 瀏覽
打卡荃灣一間隱世西餐廳🍽️裝修好用心,好有特色菜品質素非常高水準唔會太貴又好味道咹嗮我哋🤩🤩🍕煙三文魚千島醬薄餅薄餅又香又脆滿滿嘅芝士我本身就鈡意食芝士🧀所以必點😄🦀香煎蟹餅伴沙拉律配油醋汁外脆內嫩,蟹肉夠多🤩搭配新鮮蔬菜同秘制醬汁非常清爽開胃🍴蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒原價$268 而家餐廳做活動三折$80蚊估唔到嘅平😆性價比非常高🤩👍厚切嘅豬鞍扒燒嘅好靚伴蝶有薯蓉 紅蘿蔔等配上黑椒汁一口食落去口感一流😄🍨心太軟配雲呢拿雪糕熱朱古力味道濃郁唔會太甜口感綿密📍Vision 8荃灣兆和街34號永安樓地鋪
打卡荃灣一間隱世西餐廳🍽️
裝修好用心,好有特色
菜品質素非常高水準

滿滿嘅芝士
我本身就鈡意食芝士🧀
所以必點😄

🦀香煎蟹餅伴沙拉律配油醋汁
外脆內嫩,蟹肉夠多🤩
搭配新鮮蔬菜同秘制醬汁

口感綿密

📍Vision 8
荃灣兆和街34號永安樓地鋪
2024-10-29 271 瀏覽
最近去咗荃灣嘅 Vision 8 嘆晚餐,呢間餐廳係Bar & Restaurant類型氣氛輕鬆、唔算太高級但食物質素都唔錯1. 田園沙律🥗開頭嚟個田園沙律配料新鮮豐富調味酸酸甜甜開胃之餘仲夠晒清爽 2. 龍蝦汁椰菜花燴意大利飯🥘意大利飯用龍蝦汁煨煮 仲真係有龍蝦喺上面飯粒吸滿龍蝦香氣整體味道豐富呢道菜嘅份量啱啱好 味道濃郁而唔會太膩 如果你係要食carbohydrate先飽嘅話呢個飯就非常滿足3. 蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒 (紅酒汁)🐷主菜就係 蘋果木燒黑毛豬鞍扒香味算濃郁 帶少少果香不過略嫌肉質稍微硬咗少少如果你鍾意食口感較重嘅燒肉 呢個應該會啱你紅酒汁嘅味道幾香濃 但唔會搶走豬肉本身嘅味道 整體味道幾平衡4. Apple Crumble🍎最後叫咗個 Apple Crumble 作為甜品內裡蘋果酸酸甜甜 加上香脆嘅Crumble 配埋雪糕食落冰火交融呢個甜品係餐後好選擇 唔會過甜 食落有層次Vision 8 作為Bar & Restaurant氣氛輕鬆 食物選擇豐富無論係想輕鬆嘆杯酒定慢慢食晚餐都好啱😚
氣氛輕鬆、唔算太高級
但食物質素都唔錯

無論係想輕鬆嘆杯酒定慢慢食晚餐都好啱😚
2024-10-23
  • 蘋果金寶配雲呢拿雪糕
2024-10-26 310 瀏覽
收工經過荃灣兆和街搵下餐廳同朋友食個晚飯,見到厚豬鞍扒做優惠,性價比高,先$80,決定入去試下。濃郁的#南瓜湯,口感滑順,甜而不膩,配上麥香味十足的三款口感餐包,仲有松露牛油醬,好好味。接著,#鮮菇蜆茄醬燴意大利麵,份量亦足,麵質香軟彈牙,沾滿濃郁的番茄香氣與海鮮的鮮美,味道都不錯。然後是令人驚艷的#鮮蝦芒果他他沙律配蜂蜜蛋黃醬,鮮蝦的彈牙與芒果的清新相得益彰,蜂蜜蛋黃醬讓整道菜更添風味!最後,必試的#蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒,搭配微辣的芥末汁,肉質鮮嫩,帶著淡淡的煙燻香味。整體而言,Vision 8環境舒適,服務態度親切,絕對值得再來!

• 蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒
2024-10-25 307 瀏覽
今次黎到呢間主打義大利菜嘅西餐廳,位置非常方便,落車行幾步路就到,另外餐廳嘅環境裝修十分有格調,環境很舒適☺️☺️♡香煎帶子配牛肝菌忌廉汁燴義大利麵♡帶子Size超級大,淡淡肉😋配埋牛肝菌忌廉汁意大利麵非常好食👍🏻👍🏻♡蒜片欖油西洋菜配意大利扁麵♡蒜片再配埋橄欖油,令整道菜式充滿香味很開胃,麵身彈牙,最後再加左西洋菜減少左油膩感,唔錯😋♡烤美國極佳級肩胛牛扒♡一般出面嘅肩胛部位牛扒都會比較韌,所以我地今次叫左3成熟,上碟時配上紅酒汁,一試結果非常滿意,肉質很嫩滑,另外再配上配菜同芝士薯蓉,整體黎講非常之夾,推薦👍🏻👍🏻♡心太軟配雲呢拿雪糕 ♡最令我驚喜係呢度甜品,心太軟一切開有好多朱古力醬流出非常治癒🥰🥰味道亦無令我失望,外面少少脆,裡面非常鬆軟,再點埋朱古力醬,再配左軟雪糕同少少生果粒,100分!!!除左上面講到嘅菜式,佢嘅餐湯同餐包都非常高質素,作為前盤都係唔錯嘅選擇,呢間餐廳非常值得推薦比大家試試👍🏻👍🏻👍🏻

♡香煎帶子配牛肝菌忌廉汁燴義大利麵♡

♡蒜片欖油西洋菜配意大利扁麵♡