2019-02-14 595 瀏覽
我以前喺屯門華都住嗰陣,都好鐘意幫襯下D細鋪食肆,佢地通常都係家庭式生意,但係D出品好好食。今次去咗屯門市廣街,順便來華都揾野食,睇下以前D鋪仔變或點? 地下都有D集團式進駐,去到2樓,見到新開間泰國餐廳仔,係泰國人開,裏面見到泰王張相和泰國佛像,其實間鋪好細,最多係容納到十幾人,樓間一個泰國姐姐,廚房都係兩個炒鑊,一腳踢。我叫左個泰式海南雞飯,個海南雞係肥左D,多膏,但D肉好滑有雞味,羗蓉做得好幼細,食落有少少魚露鮮味,個泰式酸辣汁很正,又酸又辣,㸃雞超好味,飯都係食得過,餐只48蚊,有埋雞湯,個雞湯有芹菜和香料的味道,OK啦,另外配凍椰汁冰不用加$,椰汁冰好飲又清甜。老公叫左個泰式炒金邊粉,炒得好有鑊氣,個汁夠薄有茄汁味和魚露味,入面有蛋絲,肉粒和芽菜絲,食落香口夠乾身,少少汁,好開胃,炒得好巧手,配熱柚子蜜不用加$,40幾蚊泰式炒野,扺又好食,D鋪仔出品唔差。

2019-01-23