餐廳: 林園甜品粉麵小食
資訊:

2023-03-10 866 瀏覽
一齊發掘香港嘅美食 😋.呢位朋友真係唔話得,竟然肯陪我入到大圍食平民嘢🤓 老實說,呢間主打街坊生意嘅餐廳一直喺我想試嘅餐廳名單入面,特別係佢最出名嘅香茅豬扒飯。.香茅豬扒雙蛋飯 $48-香茅豬扒飯即叫即製 🐖 雖然香茅味唔算好出,但豬扒醃得好入味,煎完之後好香、無油膩感,非常有水準 👍🏻 -老闆娘應我要求,將太陽蛋轉咗做炒滑蛋 🥚 炒蛋非常軟滑,上檯嗰陣啲蛋汁仲未凝固哂。個飯撈咗蛋汁,加埋豉油同薑蓉,味道好正 😝 出街食飯好少有添飯嘅諗法 🥰.越式鮮牛河 $35 🐄🍲 -鮮牛河上檯嘅時候牛肉仲係半熟,湯嘅熱度會令佢慢慢變熟。牛雖然係薄身,但勝在份量足。-湯底吸收咗牛肉嘅精華,很鮮味;河粉則非常幼滑。(真正嘅越式牛河會用牛骨煲成濃郁湯頭,再配上芽菜、辣椒、魚露、青檸、金不換。呢間餐廳雖然未做到呢個程度,但以CP值嚟講非常值得推介 🥳 ).總結-林園雖然鄰近港鐵大圍站,但食物嘅價錢非常實惠,感覺佢都係做街坊生意為主。 🏘️👨‍👩‍👦‍👦-林園嘅裝修處處都有著滿瀉嘅老店味道,喺餐廳食飯,總係有一種被人情味同舊香港情懷圍繞嘅感覺 🌇.林園甜品粉麵小食大圍積福街60號祥興樓地下

一齊發掘香港嘅美食 😋

香茅豬扒雙蛋飯 $48
越式鮮牛河 $35 🐄🍲
-湯底吸收咗牛肉嘅精華,很鮮味;河粉則非常幼滑。
總結
林園甜品粉麵小食