(非會員)
2007-08-07 71 瀏覽
老實講,食物算係中上,招呼唔得(伙記太少,客太多)但如果係第一次去西貢食海鮮,就真係留意一o下。一般我地出街食飯,食海鮮係唔需要另外再比加工費,除非自己買海鮮比食店煮,咁都好合理。但響西貢食海鮮,即使你係o係佢鋪頭門前o既魚缸揀海鮮,佢都會每個人頭收$68油料費,仲要係除o左你埋單o既時候無人會話你聽,餐牌亦唔會寫(因為餐牌只得小菜,無海鮮)。如果係按每碟海鮮收我都覺得合理,但按人頭收o既話,如果我只係叫碟白灼蝦,咪d油料貴過碟蝦?所以好多人往往都係咁大失預算(望望下面幾個食評),我呢次一行十一人,咁就要比$748(食多餐都得啦)。食海鮮都預o左會貴,最好都係樣樣問清楚D,尢其係揀海鮮o既時候要每樣秤一秤,知道幾錢先好,唔係埋單先發現有問題就太遲啦。是次點菜:上湯龍蝦伊麵底椒鹽瀨尿蝦(炸得太乾)白灼花螺(點海鮮醬好惹味)花雕蛋白蒸花蟹(唔夠花雕味)蒸鮑魚(竟然有一隻唔熟,唔離殼)蒸花尾躉(蒸唔夠時間,唔離骨)生炒骨(真係得骨,唔夠酸)福建炒飯炒西蘭花炒菜心埋單六千幾~~~

是次點菜:
上湯龍蝦伊麵底
椒鹽瀨尿蝦(炸得太乾)
白灼花螺(點海鮮醬好惹味)
花雕蛋白蒸花蟹(唔夠花雕味)
蒸鮑魚(竟然有一隻唔熟,唔離殼)
蒸花尾躉(蒸唔夠時間,唔離骨)
生炒骨(真係得骨,唔夠酸)
福建炒飯
炒西蘭花
炒菜心

埋單六千幾~~~