2018-05-25 360 瀏覽
一行五人夜晚去開尖沙咀,見到尖沙咀新開呢間元朗冰室,心血來潮好想食,之前喺深水埗同長沙灣食過,味道非常令人回味,點知今次喺呢間分店中伏! 個炸豬手竟然係可以整得硬到連牙都就黎咬爆都咬唔開,啲肉乾到柴皮。冇辦法食倒,唯有同著黑衫嘅侍應反映返,佢試用刀叉去切,但都切唔開,跟住佢走過去上菜窗口嘅位置(我估應該係同廚師講返),跟住冇幾耐佢行過黎話: ”個豬手係咁架喎,個豬手冇問題。” 跟住我覺得佢可能係唔清楚隻豬手到底有幾硬,基本上連刀叉都切唔開叫人點食落肚? 我話:“咁你試下咬開佢比我睇下。” 佢回應係:“我做緊野唔可以食野。” 佢再講:“個豬手係冇問題嘅,係咁樣嘅,係脆嘅。” 我心諗:“咁嘅大話都講得出?刀叉都切唔開竟然可以話係脆嘅!?係咪當我地真係識分硬同脆!?” 我唯有都同佢講返:“ 我明白你所形容嘅炸豬手食落應該出黎嘅效果,但而家枱上面呢隻豬手並唔係你所講果種效果,係想咬開黎食都食唔倒。” 個侍應好似有啲發悔氣咁話:“咁你而家想點樣?” 佢比我嘅感覺好似係我做錯野咁,我同佢講:“既然我地表達嘅你唔明,你亦堅持唔肯試下食,不如你幫我地取消呢隻豬手,真係硬到完全食唔倒。”佢話:“整左嘅出

冇辦法食倒,唯有同著黑衫嘅侍應反映返,佢試用刀叉去切,但都切唔開,跟住佢走過去上菜窗口嘅位置(我估應該係同廚師講返),跟住冇幾耐佢行過黎話: ”個豬手係咁架喎,個豬手冇問題。” 跟住我覺得佢可能係唔清楚隻豬手到底有幾硬,基本上連刀叉都切唔開叫人點食落肚? 我話:“咁你試下咬開佢比我睇下。” 佢回應係:“我做緊野唔可以食野。” 佢再講:“個豬手係冇問題嘅,係咁樣嘅,係脆嘅。” 我心諗:“咁嘅大話都講得出?刀叉都切唔開竟然可以話係脆嘅!?係咪當我地真係識分硬同脆!?” 我唯有都同佢講返:“ 我明白你所形容嘅炸豬手食落應該出黎嘅效果,但而家枱上面呢隻豬手並唔係你所講果種效果,係想咬開黎食都食唔倒。” 個侍應好似有啲發悔氣咁話:“咁你而家想點樣?” 佢比我嘅感覺好似係我做錯野咁,我同佢講:“既然我地表達嘅你唔明,你亦堅持唔肯試下食,不如你幫我地取消呢隻豬手,真係硬到完全食唔倒。”佢話:“整左嘅出黎嘅食物我地冇得取消。” 聽到佢咁講我自己個人真係非常無奈…… 既然冇得取消我地五個人亦無謂強人所難…… 畢竟個侍應都係打份工……
我唯有搵另一個著黑衫嘅侍應講:“我地唔介意你地取消唔倒,只能夠怪嘅係你地公司制度唔太彈性,請你地廚師面對返自己整出黎嘅食物。真係完全硬到食唔倒。”而今次呢個侍應都答返啲正常啲嘅答覆:“唔好意思,好的,我會轉達你嘅意思比返廚師聽。”

埋單果陣竟然係由好堅持話隻炸豬手冇問題嘅侍應黎收錢,佢竟然自動同我講返:“唔好意思,隻豬手個廚師話可能真係煮得真耐左啲。” 聽到我更加無奈,為何之前你一直堅持講隻豬手冇問題,但而家又承認話煮得耐左?不過我亦唔想再同個侍應再講落去,埋單比錢就走了。

總括返全晚叫左以下食物:
1)厚豬扒蓮藕餅飯
2)厚豬扒辛辣麵
3)九州拉麵
4)乳鴿
5)炸豬手
6)蒸排骨
7)蒸肉餅

其實講真除左隻炸豬手係出左意外,其餘嘅食物都係非常好味,值得推介:)價錢方面喺尖沙咀吃晚飯來說都算非常抵食。一行五人,埋單都係4百幾蚊(包括果隻唔食得嘅炸豬手),圍起上黎每人都90蚊唔洗。
2018-05-18