Poking

2023-02-17 632 瀏覽
平時比較少去中上環,難得今日嚟呢頭搞啲手續,搞得夜咗就索性食埋晚飯先返屋企,揀咗呢間Poking。入面嘅座位唔太多,日間主要係做外賣,不過夜晚呢度就比較靜,所以坐低食個Poke都好舒服。我哋都選擇咗堂食,一人一個唔同款嘅Poke,而共通點都係有我哋最鍾意嘅三文魚。Sweet Up Your Life材料有三文魚、芒果、牛油果、蘿蔔仔、青瓜等,配上柚子汁感覺特別清新。三文魚切成粒狀,上面灑上花生碎,用嚟配飯就最啱。另外仲有新鮮芒果肉,而佢用嘅芒果非常香甜,喺冬天都食到咁甜嘅芒果實在難得。牛油果同青瓜都相當新鮮。另外仲揀咗Creamy Baby,材料繼續有三文魚、仲有雞蛋絲、飛魚子、牛油果、青瓜、豆腐等,配埋芥末沙律醬就更加醒胃。同樣有新鮮嘅三文魚粒。凍豆腐配上青瓜同沙律菜,真係有營之選。而呢度嘅Poke係可以選擇壽司飯、糙米飯、沙律底,亦都可以雙拼組合,我哋就揀咗我唔同配搭。糙米飯比較有口感,相對地就會比較乾身。而壽司飯就採用珍珠米,比較煙靭有飯香。
Sweet  Up  Your  Life
三文魚切成粒狀,上面灑上花生碎,用嚟配飯就最啱。
牛油果同青瓜都相當新鮮。
Creamy  Baby
同樣有新鮮嘅三文魚粒。
凍豆腐配上青瓜同沙律菜,真係有營之選。
壽司就採用珍珠米,比較煙靭有飯香。
Sweet  Up  Your  Life
Creamy  Baby