2016-02-17
分別喺尖吵咀同銅鑼灣食過幾次鼎泰豐,最近又食多次,所以寫食評分享吓。味道今次分別叫咗小籠包、紅油抄手、川子雞、蝦仁燒賣。小籠包:皮雖然薄,但唔會一夾就穿。我最鐘意攤凍佢一陣再一啖食落口。小籠包個接口(個頂)都做得唔錯,好多時個接口會因為太多皮疊埋一齊而變得好硬好鞋,但鼎泰豐就唔會令你覺得個接口好硬。不過小籠包裡面個肉汁就略為失色,味道有少少啖,襯託唔到啲肉。紅油抄手:簡單啲嚟講就係雲吞+辣油。佢啲雲吞同辣油係分開煮,到最後先淋啲辣油去個碗度再上枱。雲吞皮薄且尚算滑,裡面隻蝦都好爽口而且唔會細細隻,配埋辣油食係幾好味。川子雞:酸酸哋有少少微辣嘅炸雞,雞肉唔會好鞋好硬,而雞肉都幾入味,炸粉亦恰到好處,只得薄薄一層唔會成舊都係粉。蝦仁燒賣:唔似普通酒樓食過嘅燒賣皇,佢係用皮包住豬肉,再放隻蝦上去。我覺得個皮太厚,唔好食。環境位置寬敝,坐得幾舒服。不過太嘈...服務如果有外套除落黎掛喺椅背,會有侍應主動問洗唔洗要個套包住件衫。上菜收碟都輕輕手,唔會粗魯。衛生地下、餐具都乾淨。總結唔係全部野都好食,主打嘅小籠包肉汁略為遜色,而川子雞幾好食,可以一試。
今次分別叫咗小籠包、紅油抄手、川子雞、蝦仁燒賣。
位置寬敝,坐得幾舒服。不過太嘈...
地下、餐具都乾淨。
總結