2017-05-31 1039 瀏覽
平時我對素食一般,但個日行過灣仔見到珍豆漿,覺得不妨一試,因為佢除左有正常飯類,仲有粉麵、甜品等選擇。既然店名叫珍豆漿,當然要先提一提豆漿。豆漿味濃,有冷熱選擇。飲落絕對唔甜,但成份表有提及糖份。基本上我認為係相當健康嘅豆漿,似自己整唔落糖個種味道,大部分人都應該啱飲。食物我叫左雪菜素肉絲湯麵,馬來咖哩雪魚飯。雪菜素肉絲湯麵同街外其實冇咩大分別,多左翠玉瓜同少少菜。湯底冇咩味,非常清淡。如果食慣重口味就未必食慣呢間食肆。另外馬來咖哩雪魚飯,咖哩冇辣味,少少都冇。不但食落冇,聞都冇。雪魚係用齋造,唔係真的新鮮魚。加上少量蕃茄、青瓜等伴菜製成。不過成碟飯最好食就係雪魚。概括講,我未必會再光顧,因為唔近之餘,附近都冇咩地方行街。相信唔少人都會同我一樣,鍾意食完飯行下街消化下。食物亦冇特別吸引,令我想再食,算係中規中矩。味道偏淡,近乎冇調味。

2017-05-20