2020-11-24
放工同朋友出去尖沙咀食飯,去左厚福街搵好西食😋 由於果到不嬲都好多人搵野食,間間都排長龍,我地就入左間唔係幾使排隊又係黃既沾麵店💁🏻♀️芝士控既我就簡簡單單嗌左個芝士海膽沾麵,一上到黎係一大兜熱辣辣既芝士湯汁🤩,海膽就唔多見啦,應該係融左入個湯裏面,而沾麵既份量都幾多,仲有半隻溏心蛋。可能因為個芝士湯有返咁上下杰,沾麵非常掛到個芝士湯汁,有少少似食緊芝士撈麵😋 而湯入面仲有啲豬肉,都幾入味,但海膽就少左啲啲,食落仲有少少腥味,唔係太食到個海膽既存在,可能真係要嗌返原板海膽食先會更好😅而朋友就嗌左呢個龍蝦沾麵,佢呢個沾麵係跟左三塊叉燒既,叉燒望上去好吸引😍 朋友話佢個叉燒好好味,肥瘦適中,而個龍蝦湯都幾濃郁,雖然無芝士湯咁杰,但一樣咁掛湯!佢個湯入面仲有啲龍蝦肉同豬肉,啲料好豐富,呢個既性價比會高過海膽芝士果個好多🙊總括黎講,呢間沾麵店既沾麵整體黎講中規中矩,好似個芝士海膽沾麵咁,食落會似豬肉芝士沾麵多啲,海膽味唔太出🙈 不過值得一提既係佢個麵質食落好彈牙,軟硬適中👍🏻 而環境就一般般,因為坐落都係有啲逼,如果下次再食會試下加啲其他海鮮,應該會再好食啲🤔