2023-03-29 272 瀏覽
今日去咗尖沙咀海旁,一個人去發掘下有心做及超有創意嘅cocktail 飲嘅西餐廳。餐廳華麗中帶點摩登。除了室內位,亦有bar 檯位及戶外位,可以望住尖東街道把酒談心。還播放著美國rap show, 好有置身美國🇺🇸嘅感覺牆上嘅壁畫係根據餐廳以6個國家(意大利、英國、日本、墨西哥、非洲、美國)既材料同風情特別調配出來嘅6款 cocktail 設計而成嘅壁畫。超有創意同特色! $128 鳳尾蝦茴香海鮮汁意大利飯有四隻拔左蝦腸嘅海蝦,加上一d 香料煎出來。蝦口感非常新鮮彈牙,好惹味。 海鮮汁煮出嚟嘅意大利飯Risotto。意大利飯濕濕地,米飯煮到軟硬適中。再加入西芹粒、洋蔥粒、中和左海鮮汁帶來膩嘅感覺。每一粒飯都完全吸收晒海鮮汁同青蔥西芹嘅味道,好好味同夠晒健康。$110 Ukiyo-e 用Bacardi Carta Blanca(Rum酒)、香片綠茶味sake、梅酒、柚子汁及日本九州出產嘅日向果調陪嘅Cocktail。 杯上放上日本紫蘇葉喺Cocktail上面,好有日本風情。 飲落味道好複雜、好有層次。 一入口飲到sake味,之後梅酒味、最後留有柚子味。好fresh, 好醒腦。 就好似去
除了室內位,亦有bar 檯位
及戶外位,可以望住尖東街道把酒談心。

還播放著美國rap show, 好有置身美國🇺🇸嘅感覺

$128 鳳尾蝦茴香海鮮汁意大利飯

$110 Ukiyo-e
用Bacardi Carta Blanca(Rum酒)、香片綠茶味sake、梅酒、柚子汁及日本九州出產嘅日向果調陪嘅Cocktail。 杯上放上日本紫蘇葉喺Cocktail上面,好有日本風情。 飲落味道好複雜、好有層次。 一入口飲到sake味,之後梅酒味、最後留有柚子味。好fresh, 好醒腦。 就好似去左沖繩嘅海邊,成個人放鬆晒。

$78 白鱔秘製燒汁
一串有3大舊白鱔肉,比足料。食落鱔肉非常彈牙,無骨,好厚肉。 烤到魚的皮外脆、食落有魚油浸出,好Juice。加上有燒汁去燒嘅鱔,更鮮味! 無得頂,好少串燒有鱔簡。

$48 美國蘆筍.蒜蓉牛油
美國蘆筍夠粗夠大條、食落好爽口。食落發出索索聲。蘆筍保留濕潤度,唔會乾憎憎。再陪上牛油來煎香,露筍嘅味道更香更出。

餐廳好細心,係叫兩款唔同既串燒旁會擺放青瓜同蕃茄仔,俾你洗一洗個味道,再去食第二款種類嘅串燒。

下次會試埋其他國家特色cocktail, 非常chill 嘅一晚。 可以靜靜地思考人生。
2023-03-27
  • Ukiyo-e