2021-12-19 353 瀏覽
同朋友兩個喺尖沙咀行街,行到去尖東見肚餓,於是決定喺嗰度搵嘢食。同朋友都唔算太飽,所以揀個比較輕盈啲餐廳,簡單食餐飯。餐廳款式都幾多,我哋點左lunch set 。lunch set包一個湯,可以係雜菜蕃茄湯或者粟米忌廉湯。主菜就例如有沙律、漢堡包、薄餅、飯同埋意粉等等,價錢$45至$60左右,仲包埋餐飲,都算尖沙咀入邊比較抵食嘅餐廳。我點左蛋黃醬煙三文魚薄餅,隨餐附送雜果沙律,可以話非常豐富。個薄餅厚身,一個人份量啱啱好,三文魚再加蛋黃醬呢個配搭都幾特別新鮮,食落味道層次豐富,同埋最好就係啱啱奉上嘅時候保持到溫度。至於個湯,我點左羅宋湯,因為覺得可以幫助開胃。水果就留返食完薄餅之後食,係哈密瓜。朋友就點左松露煙肉燴牛粒飯,同樣配羅宋湯。煙肉嘅份量都幾多,味道都唔錯,平時食煙肉覺得好漏,但今次又冇呢個感覺。如果想食一個碟頭飯嘅話,套餐都飽肚。最後埋單兩個人都係大概$100,如果以套餐價錢來講覺得都幾抵食。