近排天氣開始轉涼,大多數人都會諗打邊爐,但係食得多啦,想食啲暖笠笠嘅嘢,不妨試吓去尖沙咀嘅厚福街尋找美食。呢條街聚集住唔同嘅餐廳,款式包羅萬有。講到暖笠笠,必定要提到我近排去嘅一間餐廳——令和鍋物酒場。首先,唔好畀佢個名嚇親,其實呢間餐廳唔係淨係得酒,佢係一間專門做壽喜燒嘅地方。餐廳裏面有和牛、串燒、炸物等等,食物質素非常高,環境又舒適。堂煮壽喜燒 壽喜燒係日本經典火鍋,喺令和鍋物酒場,呢間餐廳使用A4牛肩胛部位250g,肉質細膩,油花分佈均勻。食材先煎再煮,搭配甜鹹嘅壽喜燒醬汁,每一口都充滿濃厚嘅肉汁和醬汁風味,令你感受到無比嘅滿足。M6澳洲和牛(100g) M6澳洲和牛100g係壽喜燒中嘅明星食材,肉質極為柔嫩,油花分佈均勻,煮熟後口感滑順,肉汁豐富。搭配壽喜燒醬汁後,味道更加鮮美,令人欲罷不能。令和玉子燒 令和玉子燒口感柔軟,味道鮮甜,滑嫩得令人陶醉,係一道非常受歡迎嘅甜品,能夠為整頓飯增添甜蜜感。串燒係令和鍋物酒場中不可或缺的一部分,提供多款多樣化的串燒選擇,每款都有其獨特嘅風味同口感。當日我食咗以下呢幾款串燒:- 鹽燒多春魚 多春魚經過鹽燒處理,外層焦香,內裡肉質

堂煮壽喜燒

M6澳洲和牛(100g)

令和玉子燒

- 鹽燒多春魚
多春魚經過鹽燒處理,外層焦香,內裡肉質滑嫩。鹽味適中,能夠突顯魚肉的天然鮮味,搭配一點檸檬汁,味道更加清新可口。

- 柚子鹽黑豚肉串
這款串燒使用黑豚肉,搭配柚子鹽調味,帶來清新的香氣。肉質鮮嫩多汁,外層略微焦香,豐富的口感令人欲罷不能,特別適合作為下酒小食。

- 汁燒鳥提燈
汁燒鳥提燈由嫩滑的雞肉製成,經過特製醬汁的醃製,外層焦香,內裡保持肉質的鮮嫩。每一口都能感受到醬汁的香氣,味道濃郁,十分過癮。

- 鹽燒雞軟骨
雞軟骨經過鹽燒,外脆內嫩,口感獨特。鹽味濃郁,能夠帶出雞軟骨的鮮味,作為小食非常合適。

- 鹽燒薩摩雞腎
薩摩雞腎經過鹽燒處理,肉質滑嫩,味道鮮美。獨特的口感和香氣,令這款串燒成為喜歡嘗試新口味食客的必試之選。

每款串燒都經過精心製作,除了使用新鮮的食材,還特別注重調味,無論是鹽燒還是醬燒,都能夠突顯出食材本身的風味。無論係作為開胃小食定係主菜,都非常適合。

柑橘蜜(熱)
熱柑橘蜜帶有清新嘅果香,溫暖嘅飲品十分適合寒冷嘅天氣,能夠舒緩身心。

巨峰提子乳酸梳打
巨峰提子乳酸梳打清新可口,帶有微酸嘅果味,能夠有效解膩,係用餐後嘅好選擇,令人感到清爽。

令和鍋物酒場近排仲推出咗唔少優惠,真係好吸引,例如有全日支裝清酒半價、7:00 PM 前埋單離座/10:00 PM 後入座可以享有正價食品八折優惠、生啤買一送一,以及每日三款指定火鍋半價。

每次去令和鍋物酒場食都令人感到滿足,每一樣菜式都展現咗高質素嘅美食,無論係味道定係口感,都係值得一試!如果想尋找暖笠笠嘅美食,呢間餐廳絕對唔會令你失望!