2022-07-20
尖沙咀除左喺尖東附近有一間專門食蠔嘅西餐廳外,位於金巴利道都有一間主打生蠔嘅餐廳-蠔灣 🦪 鋪面地方唔算好大,但地面嘅黑白格仔設計令到舖頭嘅空間感大咗。我地叫左個幾款生蠔同時令刺身🤭。 出到黎個賣相好靚, 打卡一流😁侍應親切有禮,建議我地先食刺身再食生蠔,咁就可以先食鮮甜再食鮮味。一開始我地食北海道帶子,感覺好新鮮, 肉厚又帶有鮮甜味。跟住就係紐西蘭深海小龍蝦😄, 小龍蝦肉咬落去第一下爽口又嫩滑, 鮮味十足。紅赤貝好有口感,爽彈之餘有海水味, 沾少少鼓油吊下味已經好正。跟住就到我最愛既生蠔😍我地一共試左5款,侍應推介我哋由淡味嘅蠔開始食。另外我哋自攜咗一支白酒,食生蠔配白酒簡直就係100分😝🦪 Tia Maraa Peal 細碼生蠔,海水味濃, 口感好鮮同爽口👍🦪Speciales Lambert, 肉厚同樣帶有海水味,味道鮮甜 🦪Krystale爽口度100分,金屬味較濃🦪La Perle Noire口感creamy,肉質相對淋🦪Gillardeau係我最愛嘅品種,大碼生蠔,肥美又啖啖肉,香濃蠔味走唔甩😋鵝肝多士 🍞 多士多脆,鵝肝甘香唔會太油, 另外佢配搭左小小藍莓醬可以解膩👍龍蝦
一開始我地食北海道帶子,感覺好新鮮, 肉厚又帶有鮮甜味。
🦪 Tia Maraa Peal
細碼生蠔,海水味濃, 口感好鮮同爽口👍
🦪Speciales Lambert,
肉厚同樣帶有海水味,味道鮮甜
🦪Krystale
爽口度100分,金屬味較濃
🦪La Perle Noire
口感creamy,肉質相對淋
🦪Gillardeau
係我最愛嘅品種,大碼生蠔,肥美又啖啖肉,香濃蠔味走唔甩😋
鵝肝多士 🍞
龍蝦卡邦尼意粉🦞
好有有驚喜!份量比預期多😳,好香濃既龍蝦味,龍蝦肉新鮮爽彈。 配小小洋蔥粒,亮點係加入鹹蛋烹調,食落有甘香味,係中西fushion菜😍