2022-06-19
🥢尖沙咀新開地道韓國人主理韓國料理🥢最近見到尖沙咀開了間韓國料理,想起自從無得去韓國後,都好耐無食過傳統韓國菜式,今日去了一間韓國老闆主理的餐廳,入面幫襯的大部分係韓國人,前後都會聽到人講韓文,可以想幻想自己置身喺首爾食飯🥢最鐘意食韓國料理時坐低時會有小碟可以食,今日兩個人就提供8 款,泡菜,茄子,薯仔,菠菜等,感覺食到的味道就係平時韓國的風味,最鐘意係呢到的泡菜,係自家醃製的風味同平時食到的口感不同更獨特而且爽口🥢醬油蟹$250/1 隻 $460/ 2 隻今次係為了醬油蟹而來,因為實在太耐無食過了,估唔呢上檯時隻蟹都size 夠大隻,蟹蓋同蟹身都係滿滿蟹膏,店員會幫將蟹膏紫菜飯及醬汁一起拌勻,醬油味加上蟹一起口味似濃滑蛋黃香口感,蟹肉超滑溜,鮮甜蟹味湧出來,而且醬油味甜甜的,因為呢個醬油,好想再食多幾碗飯,非常強烈推介食蟹油蟹🥢調味牛肋骨(韓式長切法)$360見到Menu 上的圖片吸引,係原條牛牛肋骨,來到時原來非常大份,店員介紹可以自己燒或者比較推薦的係請佢地在廚房燒至半熟,再將牛肋肉片放入烤爐燒至自己喜歡的生熟程度,先試試就咁食5成熟感覺好軟腍,將其燒香更充滿牛脂肪的香氣,牛肉味
🥢醬油蟹$250/1 隻 $460/ 2 隻
🥢調味牛肋骨(韓式長切法)$360
見到Menu 上的圖片吸引,係原條牛牛肋骨,來到時原來非常大份,店員介紹可以自己燒或者比較推薦的係請佢地在廚房燒至半熟,再將牛肋肉片放入烤爐燒至自己喜歡的生熟程度,先試試就咁食5成熟感覺好軟腍,將其燒香更充滿牛脂肪的香氣,牛肉味非常澎湃,因為係調味牛肉所以會自帶微甜,建議一定要點一個調味牛肋骨
五花腩亦係個人依韓燒必食之一,脂肪分佈一層一層的非常分明,經過燒烤後更香口而不油膩
🥢DANCING CIDER Sweet Mama$55
食韓國菜一定要配酒 ,紅色樽仔超得意,係店家在韓國獨家入口的招牌蘋果酒,帶有成熟蘋果的天然香氣,無添加額外糖份,飲落似蘋果汁,完全無酒的苦澀味,好啱女仔飲
🥢DANCING CIDER Dancing Papa$55
樽身係藍色的中度乾身蘋果酒,清新感覺更適合搭配肉類或魚類
🥢好鐘意呢到的地道韓國氣氛,店員雖然大部分係講英文的,唔洗擔心有一位香港人唔怕溝通唔到,全部都非常nice 而且好主動幫手,有時韓國老闆會親自幫手落單幫手,估唔到佢都識講中文,感覺就真係好放鬆似去咗一轉旅行咁
🥢今日的醬油蟹同牛肋骨非常出色,鐘意佢地的前菜同蘋果酒,味道非常正宗地道,而且店舖夠大仲有兩層,檯與檯都比較闊落,見到menu 仲有好多菜都好想食,例如烤牛腸,1+韓牛,章魚鍋等,下次真係要叫多啲朋友一齊再去先得
📍 夜首爾Seoul Night korean Restaurant (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖