2019-03-17 4193 瀏覽
男人係早個星期生日,所以我早就book左位於尖沙咀的西餐廳同佢慶祝。我鍾意佢地方少少唔會太嘈,加上地理方便,我倆放工都好易去到。其中我揀呢間餐廳的原因之一係呢到有Dinner Set,因為有D貴貴的餐廳只有單點(荷包會有點痛,D錢情願黎買禮物)。呢到的二人晚餐有齊湯、沙律、主菜、甜品共四個Course,$688兩位。本身睇落平平無奇的多士,原來係烘香草飽!暖暖地加埋牛油都幾好食。今日的餐湯係黑松露雜菌忌廉湯,個黑松露係後加的,菇味都幾香,食開較濃味的我,要撈均個黑松露先夠味。香芒蟹肉田園沙津的沙律菜腸了黑醋汁黎調味,加上酸酸甜甜的芒果及沙律蟹肉,整體都幾開胃。主菜有一個意粉及一份牛排。相比下,我較鍾意食呢份香草大蝦忌廉汁扁意粉。雖然蝦只有一隻,不過佢都算幾大隻。意粉夠彈牙,撈Pestro香草汁,食落唔會太油。用了烤的烹調方式去煮牛排可以將肉汁快速鎖緊,並味道更香口。牛排用了肉眼排,肉質軟熟。燒汁加埋牛排的好朋友——紅酒,所以令菜色更昇華。牛排的配菜用了薯蓉、車厘茄,小椰菜及小蘆筍。最令我wow的係個小椰菜,我之前係英國食的小椰菜一般都有苦澀味,但呢到的小椰菜唔苦之餘,仲有清甜的味道!食

烘香草飽

黑松露雜菌忌廉湯

香芒蟹肉田園沙津

香草大蝦忌廉汁扁意粉

食飽飽當然飲返杯咖啡,食件Cake啦~餐廳的咖啡又估佢唔到幾香,拍得住Coffee Shop⋯

個餐會包兩件甜品,而今日的甜品就係Blueberry Cheesecake!其實我係飯前已經打左去餐廳,而佢地都好Nice咁幫手係另一份甜品到寫上Happy Birthday的字眼。蛋糕食落好creamy,個餅底幾夠實,整體不錯。

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)