2024-06-22
喺尖沙咀韓國街入面一路有一間與眾不同嘅拉麵店,開業至今到超級出名,日日都勁多人排隊,主打淨係得一樣濃湯伊麵,冇其他嘢食。但係佢哋正正就係出名用料新鮮,湯底獨特,早排終於抽到時間同朋友去試吓。呢間店嘅裝修簡約,總共先可以坐八個人,我哋都要排咗超過一個鐘先至入到去食。**海蝦濃湯伊麵**呢碗海蝦濃湯伊麵一上枱,就聞到陣陣鮮甜嘅海蝦味,湯底呈奶鮮紅色,上面鋪滿咗海蝦乾碎,仲有少少蔥花點綴。我已經迫不及待咁拿起湯匙,舀咗一匙湯,入口即刻感受到湯底嘅濃郁,海蝦鮮甜味喺口腔中爆發,真係令人回味無窮。伊麵嘅口感爽滑,吸滿咗湯汁,每一口都充滿着鮮味。海蝦肉質鮮嫩,彈牙爽口,而且份量十足。**胡椒豬骨濃湯伊麵**胡椒豬骨濃湯伊麵嘅湯底呈乳白色,仲有少少胡椒粉點綴。呢碗湯嘅胡椒味非常濃郁,但係唔會過辣,反而帶有一絲絲嘅甜味,令人食完之後仲想再添一碗。伊麵嘅口感同海蝦濃湯伊麵一樣,爽滑彈牙,吸滿咗湯汁,每一口都充滿着胡椒嘅香味。
**海蝦濃湯伊麵**
**胡椒豬骨濃湯伊麵**