2024-02-10 42 瀏覽
新年快樂🧧🥳 今次同大家分享下尖沙咀一間新開嘅潮州菜館,裏面嘅裝潢非常新潮,竟然潮州菜餐廳會有吧枱比人坐🤣 而環境寬敞,坐得好舒服,啱晒一大班朋友嚟食飯聚舊兼吹水😌🔸 瑰荔堂皇 $38/位呢款茶係由荔枝同玫瑰組成,飲落有淡淡嘅荔枝香,玫瑰花味就較重,係一款相當解膩嘅花茶😌 仲有個火爐喺下面暖住啲茶,好貼心!🔸 獅頭鵝件 $298獅頭鵝眾所週知都係較肥美嘅,食落肉質好嫩滑,鵝油好香,加上餐廳嘅秘製滷水汁,令鵝件食落非常入味😝 仲有啲滷豆腐墊底,同樣好入味!🔸 碧綠川椒雞 $188呢款川椒雞雞肉嫩滑,而味道夠哂惹味,食落辣得嚟有少少麻,嗜辣人士食就啱哂,絕對係開胃小菜嘅不二之選!🔸 鹹菜豬肚湯 $138鹹菜豬肚本身就已經係perfect match,再加上非常重嘅胡椒調味,個湯飲落熱辣辣,非常暖胃!而豬肚嘅份量都幾多,食落得好軟腍,唔會過韌😌🔸 酥炸鮮蟲草花冇諗過潮州菜有得食炸蟲草花,呢道小食竟然令我最驚喜🥰 餐廳將蟲草花炸到口感好酥脆,而且落咗啲淮鹽調味,越食越滋味!🔸 濃湯蠔仔肉碎泡飯 $168雖然呢個泡飯係嗌例牌,但份量都唔少,絕對夠四個人食🤣 啲料嘅份量非常多,蠔仔每粒都幾鮮甜飽滿

🔸 瑰荔堂皇 $38/位

🔸 獅頭鵝件 $298

🔸 碧綠川椒雞 $188

🔸 鹹菜豬肚湯 $138

🔸 酥炸鮮蟲草花

🔸 濃湯蠔仔肉碎泡飯 $168

雖然呢個泡飯係嗌例牌,但份量都唔少,絕對夠四個人食🤣 啲料嘅份量非常多,蠔仔每粒都幾鮮甜飽滿,肉碎都頗多,唔錯!

🔸 綠豆清心丸 $48

最後,以清心丸作為飯後甜點,綠豆食落清甜,清心丸則好煙韌,成個甜品嘅甜度適中,非常唔錯!